Αύξηση πτωχεύσεων στις ΗΠΑ καταγράφει νέο ρεκόρ 14 ετών

Αύξηση πτωχεύσεων στις ΗΠΑ καταγράφει νέο ρεκόρ 14 ετών


Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, οι πτωχεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σε επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί εδώ και 14 χρόνια, εξαιρουμένων των περιόδων της πανδημίας, με περισσότερες από 500 αιτήσεις πτώχευσης να έχουν κατατεθεί. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κατέγραψαν 59 και 63 πτωχεύσεις αντίστοιχα, σύμφωνα με αναλυτές της Kobeissi Letter, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 512 μεγάλες εταιρείες. Αν υπάρξουν έξι ακόμη πτωχεύσεις πριν το τέλος του έτους, οι αριθμοί θα φτάσουν στα επίπεδα του 2020, όταν και εκδηλώθηκαν οι κρίσεις λόγω COVID-19.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για ορισμένες εταιρείες, με τρεις από αυτές που πτωχεύσαν τον Σεπτέμβριο να χρωστούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Big Lots, η Wheel Pros και η Tupperware. Η Tupperware είχε προειδοποιήσει για τις δυσκολίες της και το καλοκαίρι ανακοίνωσε την απόφαση να κλείσει το μοναδικό εργοστάσιό της στις ΗΠΑ, που συνεπαγόταν απολύσεις 150 εργαζομένων. Η αίτηση πτώχευσης επήλθε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη διαχείριση χρέους που ξεπερνούσε τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι αμερικανοί καταναλωτές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση. Οι προσδοκίες των Αμερικανών για τα επόμενα πέντε χρόνια έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και την ανεργία να αυξάνεται. Όσον αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αυτή έχει υποχωρήσει σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί, με τις λιανικές πωλήσεις να παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών υπήρξε ο πιο πληγείσας, με 81 εταιρείες να πτωχεύουν, ενώ ακολουθεί ο βιομηχανικός τομέας με 60 πτωχεύσεις και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης με 48. Τα επίπεδα πτώχευσης είναι σαφώς αυξημένα κατά 8 συγκριτικά με το 2023, ενώ τα έτη 2021 και 2022 είχαν καταγράψει σημαντικά χαμηλότερους αριθμούς.

Καθώς οι προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους δείχνουν ενδεχόμενη αύξηση πτωχεύσεων, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αριθμοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 600. Η μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ παραμένει αυτή της Lehman Brothers Investment Bank, που είχε ενεργητικό 691 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008.

Πηγή: newsbeast.gr