Αύξηση καταθέσεων και προκλήσεις στη χορήγηση δανείων στην ελληνική αγορά

Αύξηση καταθέσεων και προκλήσεις στη χορήγηση δανείων στην ελληνική αγορά


Κατά την τριετία 2021-2023, οι καθαρές εισροές καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 19 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 16% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Με συγκεκριμένα, το 2021 οι εισροές ανήλθαν σε 8,5 δισ. ευρώ, το 2022 σε 5,5 δισ. ευρώ και το 2023 σε 5 δισ. ευρώ. Έτσι, το σύνολο των καταθέσεων έχει φθάσει τα 146,8 δισ. ευρώ, από 126,2 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2021. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τον Αύγουστο του 2024, παρατηρήθηκε μια ενθαρρυντική αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις, με θετική κίνηση κατά 0,8 εκατ. ευρώ των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά. Ωστόσο, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση στο 6,3%, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ανακατανομή κεφαλαίων από τις καταθέσεις μίας ημέρας προς τις προθεσμιακές κατάθεσης έχει ολοκληρωθεί.

Στην πλευρά των χορηγήσεων, ωστόσο, η εικόνα είναι πιο απογοητευτική. Μετά την κορύφωση της πιστωτικής επέκτασης τον Σεπτέμβριο του 2022, οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις υποχώρησαν σημαντικά λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της μειωμένης ζήτησης δανείων. Οι πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν, πάντως, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει ανακάμψει ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών δανείων, που τον Αύγουστο του 2024 ανήλθε στο 10,5%.

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά παραμένουν υποτονικά, κυρίως λόγω της πτώσης των στεγαστικών δανείων, αν και τα καταναλωτικά δάνεια εμφανίζουν μικρές αλλά θετικές αυξήσεις από το 2022. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2024, ο ρυθμός μείωσης των στεγαστικών δανείων παραμένει στο -2,7%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν ετήσια αύξηση 5,8%. Από τα στοιχεία της AnaCredit προκύπτει ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το 2023 ήταν περίπου 9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2022.

Πηγή: newsbeast.gr