Αύξηση καταθέσεων και χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2024

Αύξηση καταθέσεων και χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2024


Αύξηση κατά 1,035 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 146,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους αυξήθηκε στο 2,6% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση κατά 366 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2024, σε αντίθεση με τη μείωση κατά 780 εκατ. ευρώ που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανέβηκε στο 5,4% από 4,0%. Οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκαν κατά 328 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 38 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,401 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο μήνα, συγκριτικά με τη μείωση κατά 607 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής για τον ιδιωτικό τομέα σημείωσε άνοδο στο 3,3% από 2,7%.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ το Αύγουστο του 2024, έναντι μείωσης 261 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται σε -27,2%, από -24,6%.

Στην περιοχή της χρηματοδότησης, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 102 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, σε σύγκριση με αρνητική καθαρή ροή 1.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η ετήσια μεταβολή της συνολικής χρηματοδότησης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 3,8%.

Πιο αναλυτικά, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 159 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την αρνητική καθαρή ροή 1.066 εκατ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 10,5% από 9,8%. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν αύξηση στην χρηματοδότηση τους με την μηνιαία καθαρή ροή να είναι θετική κατά 49 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ήταν αρνητική κατά 48 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αρνητική καθαρή ροή 9 εκατ. ευρώ του προηγούμενου μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να ανέρχεται σε -0,7% από -0,8%.

Πηγή: newsbeast.gr