Αύξηση Εγγραφών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και η Σημασία τους για την Αγορά Εργασίας

Αύξηση Εγγραφών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και η Σημασία τους για την Αγορά Εργασίας


Περισσότερες από 7.000 αιτήσεις κατατέθηκαν φέτος για εγγραφή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Στη διάρκεια συνομιλίας του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, υπογράμμισε ότι αυτός ο αριθμός ρεκόρ αναδεικνύει τις επίκαιρες ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για τα τεχνικά επαγγέλματα αποδεικνύει ότι παραμένουν θεμελιώδης συνιστώσα της σύγχρονης κοινωνίας. Σημείωσε ότι για πολλά χρόνια καταγραφόταν η τάση να κατευθύνονται οι νέοι προς επαγγέλματα που θεωρούνταν πιο ασφαλή, όπως οι νομικοί και οι γιατροί. Ωστόσο, έρευνες του EURES δείχνουν ότι τα παραδοσιακά αυτά επαγγέλματα συνοδεύονται από πλεόνασμα εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη σε επαγγέλματα όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, όπως τα τεχνικά.

Ένα από τα κύρια διακυβευμένα ζητήματα είναι η αναγνώριση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως βιώσιμης επιλογής για τους νέους. Ο διοικητής της ΔΥΠΑ επισημαίνει ότι πρέπει να στραφούν περισσότερες προσπάθειες προς την αύξηση των αποφοίτων σε τομείς υψηλής ζήτησης για να περιοριστεί η ανεργία και να ενισχυθούν οι επαγγελματικές προοπτικές των νέων.

Οι ειδικότητες που προτιμώνται περισσότερο είναι η κομμωτική τέχνη, η τεχνική υποστήριξη ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων, καθώς και άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία, την υγεία και την αισθητική. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας στην αγορά εργασίας ανέρχεται στο 77%. Από αυτούς, περίπου το 45% έχει βρει εργασία σε διάστημα από δύο έως έξι μηνών μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.

Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι η υποστήριξη των νέων θα συνεχιστεί, με στόχο να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους διασφαλίσουν ασφαλές επαγγελματικό μέλλον. Η DΥΠΑ επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στην κατάρτιση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης συνεχίζουν μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη αντιστοίχηση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr