Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) προειδοποιεί για τους αυξανόμενους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίοι προκύπτουν από το υψηλό χρέος, τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την άνοδο του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ποσοστό σφάλματος στις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ εκτιμάται στο 5,6% για το 2023, αυξημένο από 4,2% το 2022 και 3,0% το 2021. Αυτό το επίπεδο σφάλματος είναι πάνω από το όριο του 2%, το οποίο θεωρείται σημαντικό για τις παράτυπες δαπάνες.
Το ΕΕΣ εντόπισε ότι οι παρατυπίες είναι εμφανείς και σε μέρους του ποσού των 48 δισ. ευρώ, το οποίο δαπανήθηκε μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), που είναι ο βασικός πυλώνας του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία. Οργανισμοί και κράτη μέλη δεν πληρούσαν προϋποθέσεις σε πληρωμές, με το ΕΕΣ να καταλήγει σε αρνητική γνώμη σχετικά με τις δαπάνες της ΕΕ για το 2023, λόγω της αύξησης του ποσοστού σφάλματος.
Σύμφωνα με το ΕΕΣ, το χρέος της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε από το 2021 και φθάνει τα 458,5 δισ. ευρώ το 2023, με σημαντικό μέρος αυτού να προέρχεται από δανεισμό που έγινε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αναλήψεις υποχρεώσεων ανήλθαν σε 543 δισ. ευρώ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αυξάνοντας την πίεση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το 13% της αγοραστικής του δύναμης. Το ανοίγμα του προϋπολογισμού στο τέλος του 2023 ανέρχεται σε 298 δισ. ευρώ, σε αύξηση από το 2022.
Η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπερδιπλασιάστηκε το 2023, με την ΕΕΣ να προειδοποιεί ότι οι πιθανές υποχρεώσεις εξόφλησης δανείων μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό στο μέλλον. Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Τόνι Μέρφι, επισήμανε την ανάγκη ισχυρών συστημάτων εποπτείας και λογοδοσίας για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Πηγή: newsbeast.gr