Αύξηση Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα Έξυπνης Μεταποίησης έως 102 εκατομμύρια ευρώ

Αύξηση Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα Έξυπνης Μεταποίησης έως 102 εκατομμύρια ευρώ


Το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» προωθεί τη βιομηχανική μετάβαση μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού, στοχεύοντας στη δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει τις επιχειρήσεις με την ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας, την αναβάθμιση υποδομών που σχετίζονται με την έξυπνη μεταποίηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η επιδότηση αφορά επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής και του κατασκευαστικού εξοπλισμού μέσω της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι επενδύσεις αυτές θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης, στην προμήθεια ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού και στη διασύνδεση των συστημάτων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα επιδοτούμενα σχέδια περιλαμβάνουν ενδεικτικές παρεμβάσεις όπως η ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής με την αξιοποίηση τεχνολογιών Industry 4.0, η αυτοματοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και η ανάπτυξη έξυπνων προϊόντων. Επιπλέον, χρηματοδοτούνται δαπάνες που σχετίζονται με μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου, καθώς και υπηρεσίες για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Η χρηματοδοτούμενη δράση αυξάνεται στα 102 εκατ. ευρώ μετά από συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, θα ανακοινωθούν νέες χρηματοδοτήσεις και πολιτικές στις 21 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς.

Πηγή: newsbeast.gr