Αυξημένες νέες αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο του 2024

Αυξημένες νέες αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο του 2024


Σημαντική αύξηση παρατηρείται τον Σεπτέμβριο του 2023 στις νέες αιτήσεις και ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα ανήλθαν σε 5.522, σημειώνοντας αύξηση 52,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, ενώ οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν τις 1.504, δηλαδή αύξηση 75,7%. Η συνολική αξία των οφειλών που διαχειρίστηκαν ξεπερνά τα 383 εκατομμύρια ευρώ.

Η Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αναφέρει ότι οι οφειλέτες αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς προσφέρει ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές τους, με διάρκεια αποπληρωμής έως 17 χρόνια για δημόσιους πιστωτές και 18 χρόνια για ιδιώτες. Επίσης, σημειώνει ότι εφαρμόζεται “κούρεμα” οφειλών, με το μέσο ποσοστό διαγραφής να φτάνει το 27% για χρηματοδοτικούς φορείς και 15,5% για το Δημόσιο.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού και η υποστήριξη που παρέχεται στους πολίτες μέσω της υπηρεσίας Myegdixlive. Αυτή η υπηρεσία έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 67.500 ραντεβού από την έναρξή της, με 84% αυτών να αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών που χρησιμοποίησαν αυτήν την υπηρεσία φτάνει σχεδόν το 95%.

Η εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου είναι διαθέσιμη μετά από ραντεβού που μπορεί να κλείσει είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myEGDIX.live.gov.gr, με δυνατότητα πραγματοποίησης ραντεβού μέσα σε μία ώρα από το αίτημα. Έως τώρα, οι ρυθμίσεις οφειλών που έχουν ολοκληρωθεί συνολικά ανέρχονται σε 23.713, με αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ.

Η θετική πορεία του ιδιωτικού χρέους αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το ποσό τους να αγγίζει τα 10,43 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, από 11,10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ή ποσοστό 6,9% από 7,5%.

Πηγή: newsbeast.gr