Αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου

Αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου


Η αγορά πετρελαίου δείχνει μια δομή backwardation, που σημαίνει ότι οι προθεσμιακές τιμές είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές spot. Αυτό υποδηλώνει μία ισχυρή τρέχουσα ζήτηση, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον. Σύμφωνα με την Αμρίτα Σεν της Energy Aspects, οι θέσεις πώλησης (short) στην αγορά πετρελαίου έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με πολλούς επενδυτές να είναι αρνητικοί, καθώς θεωρούν ότι η τόνωση της κινεζικής οικονομίας δεν θα καταφέρει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προκαλεί φυσικά ανησυχίες για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου, ειδικά στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η τιμή του Brent, έπειτα από μία περίοδο αποκλιμάκωσης, σημείωσε άνοδο σχεδόν 4% και ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το τέλος Αυγούστου.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Ο Τζεφ Κιούρι από την Carlyle αναφέρει ότι η αγορά τηρεί μια συγκρατημένη στάση, καθώς οι ανησυχίες εστιάζονται σε πιθανό πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος. Αν και οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ και η τόνωση της κινεζικής οικονομίας παρέχουν βραχυπρόθεσμη στήριξη, οι φόβοι για υπερπροσφορά στο μέλλον ανησυχούν τους επενδυτές.

Την περασμένη Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν κατά 5% μετά από δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για πιθανές αντιποίνων από το Ισραήλ. Ο Ταμάς Βάργκα της PVM σημειώνει ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα προσφέρει κάποια σταθερότητα στις τιμές, αλλά εάν δεν διαταραχθούν οι ροές από την περιοχή ή η κυκλοφορία μέσω του Στενού του Ορμούζ, οι ανησυχίες θα μπορούσαν να μειωθούν.

Το Στενό του Ορμούζ, που συνδέει τη Μέση Ανατολή με τις παγκόσμιες αγορές, είναι κρίσιμος διάδρομος μεταφοράς πετρελαίου. Η αύξηση της πιθανότητας διαταραχής της κυκλοφορίας στην περιοχή εντείνει τις ανησυχίες. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν. Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, αναφέρει ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση, αλλά είναι έτοιμο να αντιδράσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια.

Ο Μπγιάρνι Σίλντροπ της SEB παρατήρησε ότι οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές, παρά την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων, γεγονός που προκαλεί έκπληξη. Παρά την κάλυψη των short θέσεων, η άνοδος στις τιμές παραμένει περιορισμένη, ακόμη και με την πιθανότητα εξάρσεων νέων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Πηγή: newsbeast.gr