Αυτοματοποίηση στη Διαδικασία Διακοπής Εργασιών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών από την ΑΑΔΕ

Αυτοματοποίηση στη Διαδικασία Διακοπής Εργασιών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών από την ΑΑΔΕ


Από τις 15 Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα μπορούν να κλείσουν τη δραστηριότητά τους μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, που μέχρι πρότινος απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες και επαληθεύσεις από ελεγκτές. Με την νέα πλατφόρμα, οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, και αυτόματα το σύστημα θα ελέγχει την καταλληλότητα της επιχείρησης ή του επαγγελματία για τη διακοπή εργασιών. Οι δηλώσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία διακοπής, θα ελέγχονται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις. Αντιθέτως, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος για τη διαπίστωση των στοιχείων και των τυχόν φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυτή τη στιγμή, η υποβολή αιτήσεων στο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) είναι σε αύξηση, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διακοπής εργασιών. Όμως, με τις νέες διαδικασίες που θα εισαχθούν, αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Η νέα μεταρρύθμιση περιλαμβάνει φυσικά και τον έλεγχο των δηλώσεων, που θα διεξάγεται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ωστόσο, η φορολογική αρχή διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία πηγαίνει ομαλά και ορθά.

Σημαντική αλλαγή θα είναι επίσης η άμεση κοινοποίηση ποινών από την ΑΑΔΕ για εκπρόθεσμες δηλώσεις μέσω ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων και μηνυμάτων. Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται άμεσα για τα πρόστιμα, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα, όπου οι διαδικασίες επίλυσης διαρκούν μήνες ή και χρόνια.

Μελλοντικά, η αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις θα ξεκινήσει το Οκτώβριο, με την προσδοκία ότι αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει τη συνολική φορολογική συμμόρφωση και θα μειώσει την αναστάτωση που προκύπτει από τις υπάρχουσες καθυστερήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr