Αυστηρότερη Ρύθμιση για την Ενημέρωση Πληρωμών μέσω POS στα Ταξί

Αυστηρότερη Ρύθμιση για την Ενημέρωση Πληρωμών μέσω POS στα Ταξί


Αυστηρές αλλαγές στη διαδικασία και τις προθεσμίες για την τοποθέτηση ειδικών ταμπελών στα ταξί έχουν θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς. Οι ταμπέλες αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου οι επαγγελματίες ταξί να ενημερώνουν τους πολίτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω POS. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) αρνήθηκε να παραλάβει τις ταμπέλες για να τις διανείμει στα μέλη της. Οι ταμπέλες αυτές, που παρήχθησαν από την ΑΑΔΕ, διατίθενται δωρεάν για τους ιδιοκτήτες ταξί και πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι επαγγελματίες ταξί υποχρεούνται να επικολλήσουν την ταμπέλα στα οχήματά τους εντός 3 εβδομάδων από την παραλαβή της. Η ΑΑΔΕ θα απευθύνει έγγραφη πρόσκληση στην ΠΟΕΙΑΤΑ για την παραλαβή των ταμπελών, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να γνωστοποιήσει τον υπεύθυνο παραλαβής εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν η ΠΟΕΙΑΤΑ αρνηθεί να παραλάβει τις ταμπέλες ή αν παρέλθει η προθεσμία, τότε τα πρωτοβάθμια σωματεία υποχρεούνται να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ ότι θα παραλάβουν τις ταμπέλες για την περιφέρειά τους, εντός 10 ημερών από την άρνηση ή τη μη παραλαβή.

Σε περίπτωση που τα σωματεία δεν παραλάβουν τις ταμπέλες, οι ιδιοκτήτες ταξί θα υποχρεωθούν να τις παραγάγουν μόνοι τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ, και να τις τοποθετήσουν στα οχήματά τους εντός 3 εβδομάδων. Όσοι δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του νόμου κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής του νόμου και δήλωσε: «Η άρνηση παραλαβής των σημάνσεων, που δωρεάν παρήγαγε η ΑΑΔΕ, σημαίνει άρνηση εφαρμογής της νομοθεσίας». Ανέφερε επίσης ότι οι ταξιτζήδες πρέπει να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους εντός 5 εβδομάδων.

Πηγή: newsbeast.gr