Η Ένωση συλλόγων και Κηδεμόνων μαθητών σχολείων δήμου Χαλκιδέων αντιδρούν για τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στις μαθητικές αίθουσες.

Ακολουθεί η επιστολή της ένωσης:

Οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση της υπουργού για την ύπαρξη 17 από το σύνολο των φανταστικών αριθμών-μαθητών κατά μέσο όρο στις τάξεις των σχολείων τής χώρας δεν χρειάζεται ανάλυση, ίσως χρήζει ψυχανάλυσης.

Σαν γονείς ξέρουμε ότι οι τάξεις των παιδιών μας έχουν πολύ περισσότερους μαθητές 20-25, ίσως και 27 ή 28 μαθητές ανά τμήμα από το Νηπιαγωγείο ως και το Λύκειο σε αίθουσες ακατάλληλες και σε σχολικές μονάδες χωρίς υποδομές. Το επιχείρημα της Β. Παπαευαγγέλου, καθηγήτριας λοιμωξιολογίας: «Στο σχολείο κάθε μέρα είναι μία κλειστή ομάδα που ζει μαζί. Είναι μεγάλη διαφορά αυτή» (σε σχέση με ένα μαγαζί όπου ισχύει είσοδος ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα) δεν λαμβάνει υπόψη ότι δυστυχώς τα παιδιά στα ελληνικά δημόσια σχολεία δεν είναι εσώκλειστα και ότι ο κάθε μαθητής έρχεται σε επαφή με τους γονείς του, τα αδέλφια του και αυτοί με τη σειρά τους με άλλους (ίσως διαφορετικούς και από διαφορετική περιοχή κάθε μέρα) ανθρώπους στο χώρο που ο καθένας τους κινείται ή δουλεύει οπότε το κλειστό και ασφαλές περιβάλλον δεν υφίσταται. Οι γενικές οδηγίες: «Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα και απαιτείται η τήρηση των κανόνων, οι οποίοι πλέον είναι γνωστοί σε όλους. Τήρηση των αποστάσεων, χρήση μάσκας, τήρηση των κανόνων για τον μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο, τήρηση των ωραρίων, πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.» Νίκος Χαρδαλιάς 26/08/2020, για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα έρχονται σε αντίθεση με αυτά που εξαγγέλθηκαν από την υπουργό.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, σπατάλησαν το χρόνο και το όφελος του περιορισμού του ιού χωρίς να προβούν στο διάστημα αυτό σε έργα επισκευής σχολείων-εξασφάλισης κατάλληλων χώρων για εκπαιδευτική χρήση ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις και να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές κάτι που και εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά είναι απαραίτητο. Από την άλλη η χρήση της σωστής μάσκας, ως ατομικό μέσο προστασίας, είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά η μάσκα από μόνη της, ειδικά σε σχολικούς χώρους, δεν είναι πανάκεια ούτε αντιμετωπίζει από μόνη της 100% το πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας. «Από τη στιγμή που βγαίνουμε από τη γυάλα αναλαμβάνουμε ο καθένας ένα ποσοστό του ρίσκου», Γκ. Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων, 26/8/20. Μόνο που εμάς δε μας ρώτησαν αν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το ποσοστό μας. Ας μειώσουν πρώτα τις αποστάσεις που έχουν μεταξύ τους όταν συμμετέχουν σε πάνελ ή στις ενημερώσεις του υπουργείου υγείας και μετά να κάνουν τις «δοκιμές» στους μαθητές.

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση προκρίνουν την αυστηρή, αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική δημοσιονομική πολιτική, που “ενισχύει” με εκατομμύρια ευρώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους οικείους…”επιμορφωτές” ελεύθερων επαγγελματιών αντί της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στις τάξεις αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια και όχι με δηλώσεις και ανακοινώσεις που στόχο την παραπλάνηση και τον εντυπωσιασμό. Απαιτούμε τώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών όπως:

Δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας.
Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών ή και ιδιωτικών υποδομών που είναι κατάλληλες για σχολική στέγη, έστω και προσωρινή χρήση containers.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών, άμεσα. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας, παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη, για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας με μόνιμες σχέσεις εργασίας.

Ασφαλή μεταφορά για όλα τα παιδιά με τους κανόνες που ισχύουν για τα ΜΜΜ.

Κάλυψη όλων των σχολείων με αντισηπτικά, μάσκες μιας χρήσης και όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό των χώρων τους.
Δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς, στο προσωπικό και με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών στα παιδιά.
Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Πηγή: eviaportal.gr