Αρχική Πολιτική O Λουκάς Αποστολίδης για τη νέα πραγματογνωμοσύνη για τα Τέμπη

O Λουκάς Αποστολίδης για τη νέα πραγματογνωμοσύνη για τα Τέμπη

17
0

  • Λουκάς Αποστολίδης

Δεν σβήνει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων και όλων αυτών των επιβατών που βίωσαν το τραγικό δυστύχημα με μία συγγνώμη. Δεν μπορεί να ξεχάσει ο λαός την ανεπάρκεια και ανικανότητα του κράτους να διασφαλίσει στους πολίτες το πολυτιμότερο αγαθό, την Ασφάλεια ζωής. Η διαδρομή Δομοκός-Λάρισα-Τέμπη θα συμβολίζουν και θα θυμίζουν τα «κατορθώματα» του κράτους που κατά συνήθεια λησμονεί τις λέξεις ΠΡΟΛΗΨΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Οι 57 ψυχές των παιδιών και οι πονεμένοι γονείς, φίλοι, συγγενείς απαιτούν ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ και ΤΙΜΩΡΙΑ στους υπεύθυνους Οργανισμούς και πρόσωπα. Όλοι οι πολίτες ζητάνε να μάθουν τους υπεύθυνους της τραγωδίας έως την πολιτική ηγεσία. Οι ανακριτικές αρχές φαίνεται να διερευνούν τα πάντα για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το βασικό τους αξίωμα φαίνεται είναι: «Ουδείς πάνω από τον νόμο». Πεποίθηση μου ότι τα γεγονότα δεν θα μας διαψεύσουν.

Ειδικότερα η ανακριτική αρχή μετά από αίτημα του Συλλόγου των παθόντων με τη διάταξη 7/2023 αποφάσισε τη διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης:
«Για τη διαπίστωση – διακρίβωση τους ακριβούς αριθμού των νεκρών θυμάτων του δυστυχήματος και της ταυτότητας αυτών απαιτείται να διενεργηθεί μία τελική έρευνα των φυλασσόμενων στη θέση «Κουλούρι» Λάρισας υπολειμμάτων των ηλεκτραμαξών και των βαγονιών των συγκρουσθείσων αμαξοστοιχιών του δυστυχήματος (επιβατική αμαξοστοιχία IC -62 και εμπορική αμαξοστοιχία 63503) του χώρου που έχουν εναποτεθεί, καθώς και των αδρανών υλικών και λοιπών συντριμμιών που μεταφέρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος και έχουν εναποτεθεί και φυλάσσονται στον ίδιο χώρο, ώστε να μην καταλείπεται αμφιβολία περί του αριθμού και της ταυτότητας των νεκρών θυμάτων του δυστυχήματος».

Όρισε δε πραγματογνώμονα, τον Ελευθέριο Νικολιδάκη, «και εντέλει αυτόν να προβεί εντός 15 ημερών τη διενέργεια της ειδικής πραγματογνωμοσύνης για διερεύνηση-έλεγχο «α) των φυλασσόμενων στη θέση «Κουλούρι» του Δήμου Τεμπών Λάρισας των υπολειμμάτων των ηλκετραμαξών και των βαγονιών των συγκρουσθείσων αμαξοστοιχιών του δυστυχήματος (επιβατική αμαξοστοιχία IC -62 και εμπορική αμαξοστοιχία 63503), β) του φυλασσόμενου χώρου που έχουν εναποτεθεί και γ) του όγκου αδρανών υλικών και λοιπών συντριμμιών που μεταφέρεθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος (Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας) και έχουν εναποτεθεί στον ίδιο ως άνω φυλασσόμενο χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίστανται στα ανωτέρω σημεία (υπό α΄, β΄ και γ΄) ανθρώπινα υπολείμματα ή ίχνη. Σε περίπτωση που από την έρευνά του εντοπιστούν τέτοια, αφού άμεσα τα υποδείξει στους παριστάμενους και επιβλέποντες αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, αυτά θα συλλεγούν αρμοδίως, προκειμένου να ταυτοποιηθούν».

Η ογκοδέστατη δικογραφία τόσο της προανακριτικής αρχής στη Λάρισα όσο και της ευρωπαϊκής εισαγγελίας φαίνεται θα αποτελέσουν πλούσιο υλικό για την προανακριτική αρχή στη Βουλή για να μάθει ο κόσμος τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των αρμοδίων, οργανισμών και προσώπων.
Πεποίθηση μου ότι το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε καλά χέρια λειτουργών της δικαιοσύνης. Και όπως έχω σχολιάσει εκπροσωπώντας παθόντες σ’ αυτή την τραγωδία των Τεμπών, ήγγικεν η ώρα της κρίσεως. Και ασφαλώς θα παραστούμε στην πραγμάτωση της ειδικής πραγματογνωμοσύνης. Παρεμπιπτόντως για την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης είναι επιτακτική ανάγκη: Το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Πρωτοδικείο Λάρισας πρέπει να λύσουν τεχνικά προβλήματα (αίθουσας – ασφάλειας) για να επιταχυνθεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται οι κατηγορούμενοι να είναι αρκετοί και να καταλαμβάνουν όλη την ιεραρχία, διοικητική και πολιτική, όπως φαίνεται έχουν κρίνει οι προανακριτικές αρχές.
Δυστυχώς όμως αντί να πάμε μπροστά στον «πολύπαθο» σιδηρόδρομο οδεύουμε προς τα πίσω. Τα τρένα σταμάτησαν στο Λιανοκλάδι. Η χώρα μοιρασμένη στα δύο και για αρκετούς μήνες. Η βασική υποδομή του σιδηροδρόμου δεν θα λειτουργεί, αλλά θα φωτίζει την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της διοικητικής και πολιτικής ηγεσίας του τριχοτομημένου ΟΣΕ.

Λουκάς Αποστολίδης
Δικηγόρος
Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής
Εκπρόσωπος των θυμάτων

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr