Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων αγροτών:

“Πέραν της τραγωδίας που βίωσε η περιοχή με την απώλεια οκτώ συνανθρώπων μας, χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής. Κι αυτά όπως έγινε με τους προηγούμενους επισκέπτες Υπουργούς, αλλά και με το κ. Πρωθυπουργό, δεν φαίνεται να τους ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα. Γι αυτό και με τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις τους δεν κάλυψαν όλες τις ανάγκες για αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα και με το κ. Βορίδη, παρότι η αγροτική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή κυριολεκτικά έχει αποδεκατιστεί.

Στη φυτική παραγωγή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή περί τα 3.500 στρέμματα. Στη ζωική έχουν χαθεί περισσότερα από 1.200 μελισοσμήνη, 700 αιγοπρόβατα και 35 αγελάδες. Όλα αυτά καλύπτονται από πληρωθέντα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και απαιτούν αποζημιώσεις πολύ μεγαλύτερες των ανακοινωθέντων 800.000 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε καν τους παραγωγούς κηπευτικών.

Όμως για τους παραπάνω αγρότες υπάρχουν και άλλα δύο προβλήματα:

το πρώτο είναι ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις που δικαιούνται εξ αιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στη δραστηριότητά τους η πανδημία του κορωνοϊού. Γνωρίζει ο κ. Βορίδης την επίπτωση στους κτηνοτρόφους από τη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος την περίοδο του Πάσχα, καθώς και στους παραγωγούς κηπευτικών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και έχει δεσμευτεί για την ενίσχυσή τους.

Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όπως εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου που θα πληρωθούν από κρατικές ενισχύσεις (γνωστές ως ΠΣΕΑ) εκτιμώμενου ύψους 600.000 ευρώ ( ενώ ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ) που θα καταβληθούν σε 3 έως 4 χρόνια.

Βέβαια παράλληλα θα παρακολουθούμε στενά και τις διαδικασίες αποκατάστασης όλων των υποδομών που στηρίζουν τον αγροτικό χώρο.
Επειδή όμως η επιβίωση των συγκεκριμένων αγροτών αποτελεί πλέον το πρώτο ζητούμενο για τις πληγείσες περιοχές, για τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις τους θα κληθεί ο κ. Βορίδης να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.”

Πηγή: eviaportal.gr