Ο Πολιτικός Επιστήμων και Πολιτευτής Ευβοίας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητάει την ένταξη του Δήμου Καρύστου στο πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων ΔΕΔΔΗΕ και την χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΠΕ.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μανώλη:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κακοκαιρία «Μήδεια», που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές της χώρας, ανέδειξε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Η πρωτοβουλία σας να ανακοινώσετε την υπογειοποίηση των καλωδίων και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων είναι δύο σωστά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε στην ανακοίνωσή σας ότι μέρος του συγκεκριμένου project θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα υψίστης σημασίας έργο που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων λόγω του περιορισμού των διαρροών, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι αρκετές πυρκαγιές προκαλούνται από κολώνες της ΔΕΗ, θα αναβαθμίσει την εικόνα των πόλεων και των χωριών με την απομάκρυνση των στύλων και θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η νότια Εύβοια, και ιδίως ο δήμος Καρύστου, συνεισφέρει σημαντικά στο αιολικό δυναμικό της χώρας, καθώς στα διοικητικά όρια της εν λόγω περιοχής έχουν εγκατασταθεί 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό επιχειρείται να εγκατασταθούν επιπλέον 350 Α/Γ. Βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, που παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καλύπτει σχεδόν το 44% του αιολικού δυναμικού της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσοστού να προέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου Καρύστου. Λόγω της υπερσυγκέντρωσης αιολικών πάρκων και συνοδών έργων στην περιοχή και του κορεσμού που έχει επέλθει προκαλούνται αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει μέσα από αντισταθμιστικά οφέλη να μετριαστούν.

Οι πυλώνες μεταφοράς υψηλής τάσης υποβαθμίζουν την αξία της γης, αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να μεταναστεύσουν από τους παραδοσιακούς τόπους βόσκησης και προκαλούν μείωση εισοδήματος σε αγροτικά επαγγέλματα όπως εκείνο της μελισσοκομίας, ενώ κατά τους θερινούς μήνες είναι συχνό το φαινόμενο πυρκαγιών λόγω της παλαιότητας του δικτύου μεταφοράς και της έκρηξης των μετασχηματιστών στις κολώνες μεταφοράς ρεύματος μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ. Παρατηρείται δε το οξύμωρο ότι ενώ ο Δήμος Καρύστου είναι πρωταθλητής στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, την ίδια στιγμή είναι από τους πρώτους σε διακοπές ρεύματος και κυρίως στις αυξομειώσεις της τάσεως, που προκαλούν συχνά ζημίες σε ηλεκτρονικές συσκευές επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Βάσει των ανωτέρω, θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Δήμος Καρύστου σε πιλοτικό πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων. Η χρηματοδότηση του έργου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αφενός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών ΑΠΕ από το 3% στο 5%.

Σύμφωνα με τον Ν. 3851/2010, ποσοστό 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του δήμου όπου λειτουργούν ΑΠΕ, 1,7% πηγαίνει προς τον οικείο δήμο για έργα αναπτυξιακού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες και το υπόλοιπο 0,3% στο Πράσινο Ταμείο. Με μία αύξηση της τάξης του 2% στα ανταποδοτικά ΑΠΕ θα μπορούσε να καλυφθεί σημαντικό μέρος του κόστους για την υπογειοποίηση των καλωδίων στους δήμους όπου είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και ιδίως στον Δήμο Καρύστου που κατέχει την πρωτιά σε εγκατεστημένες Α/Γ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου σαν και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Καρυστία, καθώς αναμένεται να έχει τεράστια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr