Στις εργασίες της 11ης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 στο Μαρμάρι, συμμετείχε ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης.

Ο βουλευτής Εύβοιας, με αφορμή αναφορά του δημάρχου Καρύστου κ. Λ.Ραβιόλου για τις ΑΠΕ, συμφώνησε ότι η χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να αγνοεί και να αιφνιδιάζει τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα, «η χωροθέτηση τους θα πρέπει να σέβεται τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες καθώς και την περιβαλλοντική, πολιτισμική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία των ανθρωπογεωγραφικών χώρων», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Ακολούθως, ανέφερε και μια βασική αντίφαση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Εύβοια. Έτσι, ενώ η Ρ.Α.Ε. θεωρεί την Εύβοια περιοχή προτεραιότητας για την ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων, την ίδια στιγμή προκειμένου «να προστατεύει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα» των διασυνδεδεμένων νησιών (Επτάνησα, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού, Βόρειο Αιγαίο, Άνδρος, Τήνος και Εύβοια) θέτει περιοριστικά όρια για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σταθμών. «Αυτό είναι μία αδικία, καθώς δεν υπάρχει χώρος για μικρούς, παρά μόνο για μεγάλους επενδυτές», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην υστέρηση της Εύβοιας στο τομέα των υποδομών. «Οι υφιστάμενες υποδομές είναι απαρχαιωμένες και αδυνατούν να αντέξουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Χρειάζεται, λοιπόν, να φτιάξουμε σύγχρονες υποδομές ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Κάθε φορά που έρχεται μία κακοκαιρία, η Εύβοια είναι η πρώτη που πλήττεται σε όλη την Περιφέρεια. Και αυτό έχει την εξήγηση του, καθώς η Εύβοια έχει μείνει πίσω σε επίπεδο υποδομών σε σχέση με τις άλλες ΠΕ», συμπλήρωσε ο Βουλευτής. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της άμβλυνσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος και περισσότερα χρήματα στις υποδομές της Εύβοιας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και να καλυφθεί το κενό.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενδυναμώσει τον ρόλο των ΟΤΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία «ότι η απλή αναλογική και η πανδημική κρίση διαμόρφωσαν ένα εκρηκτικό μείγμα παραλυσίας των ΟΤΑ» είπε χαρακτηριστικά. «Και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κατέτειναν στην διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων και στην δυνατότητα διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Τέλος, ζήτησε από τους αιρετούς να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του προγράμματος «Άργος» για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, καθώς όπως τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του «η συμπεριφορά μας απέναντι στα αδέσποτα καταδεικνύει και το πολιτιστικό επίπεδο κάθε τοπικής κοινωνίας».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr