Το θέμα της μετεγκατάστασης του ΕΚΑΒ από το κέντρο της Χαλκίδας σε χώρο πλησίον του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, με παράλληλη παραχώρηση – ενοποίηση του υφιστάμενου ακινήτου του ΕΚΑΒ με το δημοτικό οικόπεδο ΟΤ 89 (πάρκινγκ) για την ανέγερση ενός σύγχρονου θεάτρου, σε μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική ενότητα με το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

«Η μεταφορά του ΕΚΑΒ από το κέντρο της Χαλκίδας σε άλλο χώρο περιφερειακά της πόλης και πλησίον του νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα κατοίκων, φορέων και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα, το ΕΚΑΒ βρίσκεται στην κεντρικότερη οδική αρτηρία της πόλης, επί της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου, σε κτίριο που παλαιότερα είχε παραχωρήσει ο Δήμος Χαλκιδέων, για τις ανάγκες του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Ο συγκεκριμένος χώρος αφενός είναι ακατάλληλος, ως προς τις υλικοτεχνικές του δυνατότητες, για να στεγάσει υπό τις παρούσες συνθήκες τις ανάγκες του ΕΚΑΒ και αφετέρου παρουσιάζει επιχειρησιακά προβλήματα, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος για την μετάβαση των ασθενοφόρων σε περιστατικά, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της πόλης. Περαιτέρω, ο χώρος του ΕΚΑΒ είναι πολύτιμος για την κάλυψη των κοινωφελών λειτουργιών της πόλης της Χαλκίδας. Ειδικότερα, βρίσκεται στον πεζόδρομο της Φίλωνος, ανάμεσα στο νεοκλασικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και το οικόπεδο Ο.Τ 89 που προορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για πολιτιστική χρήση και στο οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί το Θέατρο Χαλκίδας. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος του ΕΚΑΒ να ενοποιηθεί με το διπλανό Ο.Τ. 89 οικόπεδο, προκειμένου να ανεγερθεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο, που θα αποτελέσει ενότητα με το νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου, αλλά και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, που αποτελεί δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Στην μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ συνηγορεί και η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας. Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί, είτε στα παρακείμενα κτίρια που βρίσκονται στο οικόπεδο (πρώην στρατόπεδο) του Νοσοκομείου, είτε στο γειτονικό δημοτικό κτίριο των Κοινωνικών Δομών, κάτι που θα εξασφάλιζε αφενός μεγαλύτερη λειτουργικότητα για το ΕΚΑΒ και αφετέρου αποσυμφόρηση για το κέντρο της Χαλκίδας. Άλλωστε, οι χώροι αυτοί θα διευκόλυναν σημαντικά την κίνηση των ασθενοφόρων από όλες τις περιοχές του νομού.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ Χαλκίδας, η οποία θα αυξήσει τις λειτουργικές του δυνατότητες και θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Χαλκίδας;».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr