Οι 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου και η επείγουσα ανάγκη για διεθνή βοήθεια

Οι 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου και η επείγουσα ανάγκη για διεθνή βοήθεια


Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου διαβιεί το 40% των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνουν το χαμηλότερο επίπεδο διεθνούς βοήθειας από την αρχή του αιώνα. Αυτές οι χώρες, που πλήττονται από σοβαρές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, πολιτική αστάθεια, ανασφάλεια και πόλεμος, βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από την πανδημία covid-19.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, επισημαίνει ότι το ΑΕΠ ανά κάτοικο σε αυτές τις χώρες μειώθηκε έως και 14% από το 2020 μέχρι το 2024. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να επενδύσουν το αντίστοιχο του 8% του ΑΕΠ τους ετησίως για να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους. Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αϊχάν Κόσε, υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη εξωτερική βοήθεια, είτε άμεσα είτε μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA), η οποία χρηματοδοτεί τις πιο φτωχές χώρες.

Το 2022, η βοήθεια που έλαβαν αυτές οι χώρες, κυρίως διμερής, μειώθηκε σε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ, δήλωσε ότι για να βγουν από τη χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιτύχουν τους βασικούς στόχους ανάπτυξης, πρέπει να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους σε πρωτοφανή επίπεδα που δεν μπορούν να επετεύξουν μόνες τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 26 χώρες αυτές καταγράφουν μέσο επίπεδο χρέους στο 72% του ΑΕΠ τους, έναντι αύξησης 9 ποσοστιαίων μονάδων το 2023, ενώ χρησιμοποιούν περισσότερο από το 10% των εσόδων τους για την εξυπηρέτηση τόκων χρέους. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπως η Αιθιοπία και η ΛΔ Κονγκό, αλλά περιλαμβάνονται και το Αφγανιστάν και η Υεμένη. Δύο τρίτα από τις 26 πιο φτωχές χώρες υφίστανται είτε ένοπλες συγκρούσεις είτε δυσκολίες στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, γεγονός που εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις και σχεδόν κάθε εξαγωγή προϊόντων.

Πηγή: newsbeast.gr