Κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο αριθμός των ατόμων στην ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται σε 94,6 εκατομμύρια, ήτοι 21,4% του πληθυσμού. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, ή διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Σε σύγκριση με το 2022, το ποσοστό αυτό παρουσίασε ελαφρά μείωση, καθώς τότε ο αριθμός ήταν 95,3 εκατομμύρια, που αντιστοιχούσε στο 22% του πληθυσμού.

Αναλύοντας τα εθνικά δεδομένα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό είναι οι εξής: Ρουμανία (32%), Βουλγαρία (30%), Ισπανία (26,5%) και Ελλάδα (26,1%). Ειδικά στην Ελλάδα, οι περιοχές που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά το 2023 είναι η Πελοπόννησος (35,7%), η Δυτική Ελλάδα (35,2%), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική, το ποσοστό είναι στο 22,7%.

Στις περιφέρειες, οι υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, η νότια Ιταλία και οι αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας εμφανίζουν επίσης αυξημένα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αντίθετα, οι κάτοικοι των πρωτευουσών ορισμένων χωρών της ΕΕ φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους. Αυτό είναι πιο έντονο στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό είναι 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Παρόμοια τάση παρατηρείται και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Κροατία.

Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες όπως το Βέλγιο και η Αυστρία, όπου η κατάσταση παρουσιάζει αντίθετη τάση. Στις περιοχές των Βρυξελλών (37,6%) και της Βιέννης (29,5%), τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τους εθνικούς μέσους όρους (18,6% και 17,7%, αντίστοιχα).

Πηγή: newsbeast.gr