Ενίσχυση Δικαιωμάτων Εργαζομένων σε Ψηφιακές Πλατφόρμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενίσχυση Δικαιωμάτων Εργαζομένων σε Ψηφιακές Πλατφόρμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Η νομοθεσία που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Uber και η Deliveroo, εγκρίθηκε οριστικά από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο αναγνωρίζει πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας ως μισθωτές, αν και οι εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητου εργολάβου. Μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της ΕΕ, η οδηγία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, δίνοντας στα κράτη μέλη δύο χρόνια για να την ενσωματώσουν στη νομοθεσία τους, αν και οι λεπτομέρειες εφαρμογής παραμένουν ασαφείς και θα εξαρτηθούν από εθνικές ρυθμίσεις.

Το κείμενο υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου, κατόπιν μιας πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με δυσκολία στις αρχές Μαρτίου. Κατά τη διαδικασία αυτή, υπήρξε έντονη πίεση από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που καταχωρούνται ως ανεξάρτητοι, χάνοντας έτσι τα κοινωνικά πλεονεκτήματα της μισθωτής εργασίας.

Αρχικά, η στατιστική πρόταση που είχε κατατεθεί το 2021 πρότεινε την εισαγωγή ενός τεκμηρίου μισθωτής εργασίας με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο έλεγχος των ωρών εργασίας και οι υποχρεωτικές στολές. Ωστόσο, η τελική οδηγία αποσύρει αυτόν τον κατάλογο κριτηρίων, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία στα κράτη μέλη. Το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί την εισαγωγή ενός τεκμηρίου απασχόλησης στα 27 νομικά συστήματα, το οποίο θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν ενδείξεις ελέγχου των εργαζομένων από την επιχείρηση. Τα στοιχεία αυτά θα καθορίζονται με βάση το εθνικό δίκαιο και τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία της ΕΕ.

Η οδηγία θα παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αμφισβητούν το εργασιακό τους καθεστώς, επικαλούμενοι το τεκμήριο που εισάγεται. Σε αυτή την περίπτωση, το βάρος της απόδειξης θα επιβαρύνει τους εργοδότες.

Πηγή: newsbeast.gr