Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο 3 Απριλίου 2021 με δημάρχους, εκπροσώπους των δήμων και της Περιφέρειας αναφέρθηκα στην ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση αφού και το πρόβλημα είναι κοινό, σε κάποιους δήμους άμεσα και σε άλλους στο προσεχές μέλλον. Έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και είναι μια πρωτοβουλία ίσως μοναδική στη χώρα που θα γνωστοποιήσει και το θέμα μας πανελλαδικά. Φάνηκε να υπάρχει θετική ανταπόκριση. Παράλληλα πρέπει να κινηθούμε άμεσα καθώς, ειδικά στο νομικό κομμάτι, υπάρχουν προθεσμίες που δημιουργούν τετελεσμένα.

Ο πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου με πρωτοβουλία του μαζί με το «Δίκτυο προοδευτικών πολιτών Εύβοιας» συνέταξε ένα ψήφισμα, σύντομο και ξεκάθαρο, το οποίο απέστειλε σε όλους του προέδρους των δημοτικών συμβουλίων Εύβοιας και Σκύρου. Ήρθε η ώρα της δράσης που θα δείξει πόσοι εννοούμε αυτά που λέμε. Και οι πολίτες κρίνουν.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε με αφορμή την απόφαση της ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470,4 MW» του επενδυτικού φορέα με την ονομασία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», μετά από πρωτοβουλία του «Δικτύου Προοδευτικών Πολιτών Εύβοιας» και του Συμεών Κεδίκογλου εκδόθηκε ψήφισμα με βάση το οποίο όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας συμφωνούμε τα παρακάτω:

Είμαστε ρητώς και κατηγορηματικώς αντίθετοι στο παραπάνω έργο όπως και σε κάθε άλλο συναφές έργο ΑΠΕ που θα επιβαρύνει περαιτέρω το νησί της Εύβοιας το οποίο αυτή τη στιγμή φέρει περίπου τις μισές εγκαταστάσεις ΑΠΕ όλης της χώρας
Είμαστε υπέρ της πράσινης ενέργειας, το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός της εκτεταμένης ύπαρξης ΑΠΕ στον νησί, όχι όμως όταν αυτή χρησιμοποιείται με τρόπο ασύδοτο και κερδοσκοπικό ενάντια στις τοπικές κοινωνίες καθώς ο πολλαπλασιασμός τους χωρίς άλλα κριτήρια προκαλεί αθροιστική επιβάρυνση στο περιβάλλον και υποβαθμίζει το νησί και την ζωή των κατοίκων.

Ζητούμε την άμεση καταβολή των ανταποδοτικών εσόδων των ήδη εγκατεστημένων ΑΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες που επιβαρύνονται με την τοποθέτηση τους.

Οι Δήμοι όλης της Εύβοιας δηλώνουμε σήμερα με ξεκάθαρη φωνή ότι το νησί μας δεν μπορεί να ‘’σηκώσει’’ άλλες ΑΠΕ και προς τούτο αποφασίζουμε τα παρακάτω:

Άμεση δημιουργία ενός κοινού ταμείου με χρήματα που θα συνεισφέρουν όλοι οι δήμοι της Εύβοιας προκειμένου να εξασφαλίσουμε κορυφαία νομική εκπροσώπηση από νομικούς εξειδικευμένους στο περιβαλλοντικό δίκαιο και στις ΑΠΕ. Προστατεύουμε τις τοπικές κοινωνίες και ξεκινάμε άμεσα ενημέρωση τους.
Το ποσό που προτάθηκε και στο οποίο συμφωνούμε να καταβληθεί άμεσα στο κοινό ταμείο είναι 5.000 € από κάθε δήμο. Το ψήφισμα μας αυτό θα κοινοποιηθεί στη Περιφέρεια προκειμένου να έχουμε την υποστήριξη της. Υπογράφεται από όλους τους δημάρχους της Εύβοιας εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr