«Ιερό» χαρακτήρισε τον αγώνα που εδώ και χρόνια έχουν ξεκινήσει ο Σίμος Κεδίκογλου και οι άνθρωποι της Καρύστου για τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας ότι θα πρέπει, επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος στη διαρκή «Οδύσσεια», που βιώνουν δεκάδες νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον  Evripo 90 FM τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν αγώνα ζωής κάτι που- όπως είπε-μπορούν να αντιληφθούν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν  αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους για να κάνουν αιμοκάθαρση μέρα παρά μέρα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είχα στο δικό μου οικογενειακό περιβάλλον νεφροπαθή και πραγματικά γνωρίζω, ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν έχουν ζωή, αφού μέρα παρά μέρα πρέπει να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση πολλά χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους, όπως ισχύει στην περίπτωση της Καρύστου, αλλά και της Ιστιαίας, όπου και εκεί δίνουμε αγώνα για τη λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.»

Εν όψει της ευρείας σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 με τον Υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καρύστου, Αναστάσιο Μίχα και υπηρεσιακούς παράγοντες ο βουλευτής εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες ενέργειες και θα δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην περιοχή. Παράλληλα επικρότησε θερμότατα, τον Δήμαρχο Καρύστου για  την απόφαση που έλαβαν να καλύψει ο Δήμος το κόστος κατασκευής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρύστου, ανακοινώνοντας ότι έχει τη δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Ο βουλευτής υπενθύμισε τις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, καθώς υπήρχε η προοπτική δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος, η οποία, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, εξαιτίας της πανδημίας, αφού το εν λόγω Ίδρυμα προχώρησε σε δωρεές εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σε ό, τι αφορά το θέμα της στελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε, ότι αρχικά οι θέσεις θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό και  μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρωση  θέσεων μόνιμου προσωπικού.

«Αισιοδοξώ – είπε- ότι είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργηθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο και να σταματήσει η διαρκής αγωνία των δεκάδων νεφροπαθών και των οικογενειών τους. Για τη Μονάδα στη Βόρεια Εύβοια που και εκεί ο αριθμός των νεφροπαθών είναι άνω των 40 υπάρχει ένα νομικό πρόβλημα, γιατί πρέπει να υπάρχει νοσοκομείο σε απόσταση 20 χλμ. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είμαστε σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Υγείας, ώστε να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για να καλύπτονται με ειδικότητες ιατρών στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας για την αντιμετώπιση της όποιας επιπλοκής παρουσιαστεί σε  περιστατικό αιμοκάθαρσης. Ήδη, άλλωστε, έχουμε δρομολογήσει την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό».

Πηγή: eviaportal.gr