Σε μια σημαντική εκδήλωση για τη Νέα Αρτάκη, το 2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, παραβρέθηκε χθες η Σοφία Νικολάου.

Η υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια, μετέβη στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης, όπου ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών – Κυζικηνών, διοργάνωσε το Φεστιβάλ. Επί τρεις ημέρες, Αρτακηνές μαγείρισσες ανέδειξαν την παραδοσιακή μικρασιατική κουζίνα και παρουσίασαν τοπικά προϊόντα, παράλληλα με εκδηλώσεις με χορό και τραγούδι.

Η κ. Νικολάου συνομίλησε με τους διοργανωτές, με μαγείρισσες αλλά και με καταστηματάρχες και γεύτηκε μοναδικές γεύσεις από την κουζίνα των προγόνων τους, Μικρασιατών. Η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, καθώς συνέπεσε με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αλλωστε, η Νέα Αρτάκη δημιουργήθηκε το 1923 από πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, από την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας, μια πόλη χτισμένη στα νότια παράλια της Προποντίδας. Στη Μικρασιατική Καταστροφή η Αρτάκη είχε περισσότερους από 10.000 Ελληνες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν βόρεια της Χαλκίδας, δημιουργώντας τη σημερινή πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το Φεστιβάλ διατίθενται για τη λειτουργία και συντήρηση του Λαογραφικού Μουσείου Αρτάκης.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr