Ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός μίλησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το οποίο επιχειρείται μια σημαντική τομή στην εθνική πολιτική για την απασχόληση μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων στη λειτουργία του ΟΑΕΔ.

«Ο ΟΑΕΔ, πλέον ‘Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης’, ανακτά τον κανονικό ρόλο του. Έχουμε μία στροφή στην ενεργητική πολιτική απασχόλησης, και όχι στην παθητική ήτοι επιδοματική πολιτική, που καταλήγει τελικά να παγιδεύει ή και να βολεύει τους ανέργους στα μητρώα του Οργανισμού, χωρίς καμία προοπτική αποκατάστασης» τόνισε. «Η ανεργία δεν σημαίνει ακινησία ούτε εξάρτηση από τα κρατικά επιδόματα. Η δική μας πολιτική θέλει να προσφέρει στον άνεργο όχι μόνο βοήθεια να ορθοποδήσει, αλλά και εφόδια και δεξιότητες για να επιστρέψει δυναμικά στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσει το μέλλον του».

Όπως είπε ο Βουλευτής, η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καταπολεμηθεί η ανεργία που παρά τις μεγάλες δυσκολίες και το αντίξοο διεθνές περιβάλλον από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 έπεσε 4,4 μονάδες, από το 17,2% στο 12,8%, σημειώνοντας την ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει όπως ανέφερε νέες μεθόδους για μια αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική για τους εργαζόμενους, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ στον τομέα αυτό. Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην ΟΕΚ, αξίας άνω του 1,5 δις ευρώ και την αύξηση των εσόδων από την εκμετάλλευσή της.

Σημαντική αλλαγή του νομοσχεδίου είναι ότι μαζί με το αναγκαίο επίδομα ανεργίας, για πρώτη φορά προβλέπεται και επίδομα εργασίας. Συγκεκριμένα, όσοι άνεργοι βρουν εργασία κατά την περίοδο επιδότησης ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του, μαζί με το μισθό τους.

Για τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή όσους είναι άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή 300 ευρώ υπό την προϋπόθεση να καταρτίσουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης.

Τέλος, για όσους αρνηθούν 3 φορές να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις εργασίας και αρνηθούν να συμμετέχουν σε δράσεις κατάρτισης ενεργοποιείται η διαγραφή από τα μητρώα του οργανισμού, ρύθμιση που ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τον τομέα της κατάρτισης, ο κ. Πνευματικός ανέφερε ότι εισάγονται αξιολογικά κριτήρια για τους παρόχους της επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο τον ποιοτικό έλεγχο των υπηρεσιών που παρέχουν.

Συνολικά:

• η βελτίωση της λειτουργίας της ΔΥΠΑ,

• η ενίσχυση της απασχόλησης και

• η ποιοτική αναβάθμιση της κατάρτισης

είναι οι 3 βασικοί άξονες της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης ενώ παράλληλα ο πυλώνας των κοινωνικών πολιτικών που ασκούσε ο ΟΑΕΔ, όπως η στεγαστική πολιτική, διατηρείται και ενισχύεται.

Κλείνοντας ο Βουλευτής μίλησε για θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται με τροπολογίες και αφορούν την Εύβοια και συγκεκριμένα:

• τη δυνατότητα επέκτασης κατά 12 μήνες των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που προσελήφθη για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν με τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού σε φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια, και συγκεκριμένα για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και έργων αποκατάστασης υποδομών, και

• την καταβολή της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας των θέσεων εργασίας μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021.

«Οι διατάξεις αυτές αποδεικνύουν το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών της Εύβοιας» σημείωσε ο βουλευτής.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr