Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ευχαρίστησε ο Σίμος Κεδίκογλου για την άμεση ανταπόκρισή του να εξετάσει και να προωθήσει το θέμα της κατασκευής του αγωγού παροχής φυσικού αερίου στη Βόρεια Εύβοια, κατανοώντας τη σημασία που έχει και τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στο ράδιο «Evripos 90 FM» ο βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που είχε ανακύψει εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από Χαλκίδα προς τα Ψαχνά και τη Βόρεια Εύβοια, που είχε, το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά δρομολογηθεί. Μάλιστα, όπως είπε τα 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε) δεν κατασκεύασε κανένα έργο όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα αυτό αναδείχθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την ανακοίνωση προσωρινής αναστολής της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» στο Μαντούδι, καθώς ένα από τα στοιχεία που έκαναν ζημιογόνο τη λειτουργία του εργοστασίου ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τότε τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού και της εμπλοκής που υπήρχε εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης της εταιρείας με την ΔΕΔΑ Α.Ε. Ο βουλευτής, συγκεκριμένα, επεσήμανε το παράδοξο επί ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά να προσφέρεται η επιχείρηση να κατασκευάσει τον αγωγό, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη και η ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου και από την άλλη η ΔΕΔΑ που δεν κατασκεύαζε τον αγωγό να προσφεύγει στα Δικαστήρια για να μην τον κατασκευάσει ούτε η εταιρεία με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Φέρνοντας το θέμα στη Βουλή ο Σίμος Κεδίκογλου, όπου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του σχετικά την επέκταση του δικτύου στη Βόρεια Εύβοια, δόθηκαν εξηγήσεις από τον Υπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι άμεσα θα προκηρυχθεί το τμήμα Χαλκίδα μέχρι Ψαχνά, άρα ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων θα έχει φυσικό αέριο πολύ σύντομα και η κατασκευή του έργου αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέσα στο χρόνο. Επίσης, θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για να αρθεί αρθεί το δικαστικό αδιέξοδο, αποσύροντας την προσφυγή της η ΔΕΔΑ για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού προς τη Βόρεια Εύβοια όχι μόνο μέχρι το Μαντούδι, αλλά και μέχρι την Ιστιαία, εκτιμώντας ότι η επέκταση προς την Ιστιαία θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ο βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα οφέλη είναι προφανή για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο δεν θα είναι ζημιογόνος η λειτουργία των Μεταλλείων, από τη στιγμή που θα είναι χαμηλότερο τα ενεργειακό κόστος παραγωγής με τη στροφή παράλληλα και σε άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες, που θα κρατήσουν ζωντανή την εταιρεία, αλλά θα υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για περισσότερες επενδύσεις, για ενεργοβόρες βιοτεχνίες, που θα ενδιαφερθούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Οπότε, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Σίγουρα, δεν μπορείς να διατάξεις να έρθουν επενδύσεις, αλλά μπορεί αυτό να επιτευχθεί παρέχοντάς τους τα κίνητρα και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον. Φυσικά και οι Δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Διρφύων-Μεσσαπίων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτός αυτού , θα μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν θέρμανση με πολύ χαμηλότερο κόστος.»

Στη συνέχεια ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση του αναφορικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια εξέφρασε καταρχάς την απορία του για το ότι δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση για τα σχέδια που υπάρχουν και επανέλαβε ότι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας είναι καθοριστική, αφού – όμως- έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Για παράδειγμα-είπε- στην Κάρυστο βρίσκονται σε μία περιοχή που δεν ενοχλούν, ενώ υπάρχουν και ανταποδοτικά έσοδα για το Δήμο που αξιοποιούνται για τη βελτίωση των υποδομών και κατ’ επέκταση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που θα έχουν ταυτόχρονα και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόσθεσε- επίσης- ότι το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι η ενημέρωση και ο διάλογος στο πλαίσιο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σχετικά με το ενεργειακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα, ενώ σε ό, τι αφορά τον ίδιο πάνω απ’ όλα είναι εκπρόσωπος των πολιτών της Εύβοιας και έχει καθοριστική σημασία το τι θέλουν οι συμπατριώτες του.

Τέλος, μίλησε για το πώς η κρίση που βιώνουμε μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί ευκαιρία για να ξεπεράσουμε σειρά χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε όχι μόνο σε θέματα υποδομών, αλλά και σε άλλους τομείς που πρέπει να βελτιωθούν, όπως είναι και η Παιδεία. Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του Σχολείου δήλωσε: « είναι μία ευκαιρία να καταλάβουμε τα λάθη μας και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που να είναι ικανοποιημένος σήμερα από το επίπεδο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και άρα πρέπει να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις. Ενδεικτικά, το ότι θα υπάρξει για παράδειγμα ένα Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο στην Εύβοια, που θα γίνονται δεκτοί μαθητές μετά από εξετάσεις για να είναι οι καλύτεροι σε ένα σχολείο, αυτό δεν είναι ελιτίστικο, αλλά είναι η μόνη ευκαιρία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων με έφεση στη μάθηση να έχουν εφόδια αντίστοιχα των ιδιωτικών σχολείων δηλ. όπως έχουμε αθλητικά ή μουσικά σχολεία έτσι θα έχουμε και το Πρότυπο Σχολείο. Και εγώ έχω φοιτήσει σε Πρότυπο Σχολείο, στο Βαρβάκειο και ξέρω από πρώτο χέρι τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει. Είχα συμμαθητές το γιο του θυρωρού, το γιο του περιπτερά, μάλιστα ο γιος του θυρωρού πήρε και μετάλλιο στη μαθηματική ολυμπιάδα. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για παιδιά λαϊκών στρωμάτων να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους».

Πηγή: corfutvnews.gr