Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 στην Βουλή, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

«Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές».

Ακολουθεί ένα κομμάτι της ομιλίας του κ. Αποστόλου:

Η Εύβοια αντιδρά στην εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών, με βασικότερους τους 3 παρακάτω λόγους:

  1. γιατί έχει ήδη καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννητριών σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια,
  2. γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και γιατί στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ένα πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας και
  3. γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στη παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.
    Ακόμη και από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει γίνει δεκτό ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Για να ξεπεράσει όμως αυτή την υποχρέωση η ΡΑΕ προχώρησε σε μεθοδεύσεις που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο γιατί τις αγνοούν, όσο και γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τι έκανε στην Εύβοια η ΡΑΕ; Από μόνη της συνέταξε έναν χάρτη, γεωπληροφοριακό τον ονομάτισε, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των αιολικών πάρκων που έχουν εγκριθεί και έχουν τοποθετηθεί , αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Κι αυτό το χάρτη τον μετέτρεψε σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Εύβοια.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν έκανε η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα.

Την ίδια ώρα βέβαια που όλη η Εύβοια απειλείται να μετατραπεί σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο και η περιοχή Καρυστίας έχει καλύψει την επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα σε ανεμογεννήτριες, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της περιοχής εμπαίζονται, αφού την τελευταία περίοδο δεν τους έχει καταβληθεί το ειδικό τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που δικαιούνται .
Περισσότερα για την επίθεση συμφερόντων που δέχεται αυτή την ώρα η Εύβοια στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.”

Πηγή: eviaportal.gr