Η σύγχρονη Ελληνική τέχνη γράφεται με μελάνι φέτος στη Κέρκυρα. Η The Attic Gallery της Κέρκυρας φιλοξενεί την δεύτερη έκθεση “Μελάνι σε Χαρτί” που εντάσσεται στο ομώνυμο project σύλληψης και επιμέλειας του Πάρη Καπράλου για την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα.

Μεταξύ των εκθετών συγκαταλέγονται διεθνούς φήμης εγκαθιδρυμένοι εικαστικοί, οι οποίοι με πινέλο, πούντα και γραφές παρουσιάζουν εξαιρετικά πρωτότυπα έργα. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει έργα Χαρακτικής, Σχεδίου, Ζωγραφικής με μελάνι, κολλάζ, και Καλλιγραφίας.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε στη Κέρκυρα 9-27 Αυγούστου 2021, αλλά θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID για όσους φιλότεχνους δεν επισκεφτούν το κοσμοπολίτικο νησί τον Αύγουστο.

“Η μελάνη αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνήμης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που περιλαμβάνει την έννοια της τέχνης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στο κείμενο επιμέλειας της έκθεσης ο κ. Καπράλος.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σωτηρία Αλεβίζου, Σοφία Αργυροπούλου, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γκιβέτση, Θεόδωρος Κεμίδης(†), Γιώργος Κόρδης, Χρήστος Λαχανάς, Χρυσούλα Μαραντζίδου, Έλενα Μπάρμπα, Μαρία Παναγιωτίδου, Γεύσω Παπαδάκη, Μιχαήλ Παπαδογιώργος, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παπαστεργίου, Ηλίας Παπανικολάου, Έλενα Προβατά, Μαρία Σταμάτη, Άννα Τσερνένκο, Μορφούλα Φαράντου, Πέτρος Φιλίππου, Μάρθα Φυρίγου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021, Δευτέρα – Παρασκευή 18:30 – 22:30. Σαββατοκύριακα και Αργίες η The Attic Gallery θα παραμείνει κλειστή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις περί λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, στον χώρο επιτρέπονται έως 4 (τέσσερις) επισκέπτες ταυτόχρονα.

Σχετικά με τη σειρά εκθέσεων Μελάνι σε Χαρτί

Η σειρά εκθέσεων “Μελάνι σε Χαρτί” είναι μία πρωτοβουλία του Αθηναίου εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη των προσεγγίσεων της σύγχρονης τέχνης που εξυπηρετεί το μέσο. Συχνά υποπροβεβλημένα, εξαιτίας είτε άγνοιας στην Ελλάδα της διεθνούς αγοράς, είτε παρανοήσεων που σχετίζονται με τις δυνατότητες του μέσου, έργα ζωγραφικής με μελάνι, χαρακτικά, σύγχρονη καλλιγραφία, κολλάζ, κ.α. αγνοούνται από μεγάλη μερίδα του Ελληνικού φιλότεχνου κοινού, παρότι αποτελούν πρώτη επιλογή για χιλιάδες Έλληνες καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους σταδιοδρομούν εκτός Ελλάδας. Για να ενημερώνεστε για τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας μπορείτε να συνδεθείτε με την σελίδα στο Facebook “Μελάνι σε χαρτί” @inkonpapergr.

Σχετικά με την The Attic Gallery

H The Attic Gallery είναι ιδιωτική γκαλερί σύγχρονης τέχνης που δημιουργήθηκε για να ανανεώσει και να αναστατώσει την Κερκυραϊκή καλλιτεχνική ζωή. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο – στη σοφίτα – ενός μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, που κάποτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με ενιαίο χώρο σχεδόν 200 τ.μ., και ποικιλία επαγγελματικού εξοπλισμού, είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη έκθεσης ή παρουσίασης. Φιλοξενεί ντόπιους και διεθνείς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και κάθε είδους πολιτιστικής εκδήλωσης που σχετίζεται με τις εικαστικές τέχνες και τα γράμματα. Ιδρύθηκε το 2018 από την ελληνοβρετανή Δρα. Ιστορίας Πολιτισμού Σάσσα Chaitow, η οποία η ίδια ζωγράφος και συγγραφέας. Από το 2008 δραστηριοποιείται στη διοργάνωση πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνή κέντρα. Τα δημοσιεύματά της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και από το 2018 διατελεί ως επιμελήτρια ακαδημαϊκών εκδόσεων. Διδάσκει ειδικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε ινστιτούτα δια βίου μάθησης στην Αγγλία, και είναι επισκέπτουσα εισηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης με πιο πρόσφατες εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και του Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Ως ζωγράφος, από το 2000 έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία, στη Σουηδία, και στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας συλλεκτικούς καταλόγους του έργου της.

Πηγή: eviaportal.gr