Άρθρο του Μίλτου Χατζηγιαννάκη, που δημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό site Pagenews.gr

Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση της ΝΔ εθελοτυφλεί:

Το 2019 η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση του κράτους, ομνύοντας προεκλογικά στην αριστεία και το μοντέλο του περίφημου πλέον -ως ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα- επιτελικού κράτους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πράγματι διάφορες πρωτιές τα τελευταία 2,5 χρόνια. Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια, είναι όλες αρνητικές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της ΕΕ των 27 στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στο σύνολο της πανδημίας της Covid. Ο πληθωρισμός καταγράφει το 2022 ρεκόρ 11ετίας, με την ακρίβεια να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της αγοράς. Οι Έλληνες πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη με τους λογαριασμούς να έχουν τριπλασιαστεί, η βενζίνη αγγίζει ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο και οι τιμές των βασικών ειδών στο super market προκαλούν ίλιγγο.

Η ανικανότητα στη διακυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών τους και βλέπουν τον μισθό τους να κάνει φτερά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα. Ολόκληρα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Οι αγρότες δεν έχουν χρήματα να βάλουν καύσιμα και να αγοράσουν λιπάσματα. Οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν τροφές για τα ζώα τους. Οι επαγγελματίες βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και βάζουν λουκέτα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα στη χώρα μας υπό τη διακυβέρνηση της ΝΔ, αυτή και χειρότερη είναι η εικόνα στον τόπο μου, την πολύπαθη Εύβοια.

Τη στιγμή που η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο εδραιώνονται στην κοινωνία, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να παρέμβει και να πάρει πραγματικά μέτρα στήριξης των πολιτών. Προτιμά να μοιράζει το δημόσιο χρήμα με αδιαφάνεια, με τις απευθείας αναθέσεις άνευ λοιπόν στοιχείων, ελέγχων και λογοδοσίας να έχουν φτάσει τα 5 δις ευρώ εν μέσω πανδημίας. Επιλέγει την ανάπτυξη και τα κέρδη να αφορούν λίγους και εκλεκτούς της. Απολύει και ξεσπιτώνει αιφνιδιαστικά 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μαραζώνει ολόκληρες περιοχές. Και, ταυτόχρονα, φροντίζει τα “δικά της παιδιά”. Ο πρωθυπουργός δηλώνει βέβαιος πως “οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να ανέβει στα 800 ευρώ”, δεν εξηγεί όμως στους πολίτες πώς γίνεται ταυτόχρονα οι μισθοί των golden boys να ξεπερνούν τις 8000 το μήνα και οι μισθοί των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης να έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Οι συνεχείς «εποποιίες» της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη επιφέρουν πολύ σοβαρές βλάβες στον κοινωνικό ιστό. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, από την πανδημία και την ακρίβεια μέχρι τον χιονιά και τις πυρκαγιές. Η καλοπληρωμένη μιντιακή προστασία της δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις κραυγαλαίες αδυναμίες της.

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Όσο νωρίτερα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να τραβήξουν χειρόφρενο στην κοινωνική κατηφόρα, αποδρώντας από τις τεράστιες ευθύνες του, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Η λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές το συντομότερο δυνατό και μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θα δώσει ανάσα και προοπτική στον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας, αποτελούν τη λύση. Προκειμένου η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η αύξηση του κατώτατου μισθού να εφαρμοστούν και στη χώρα μας όπως στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι πολίτες έχουν επιλέξει προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας απέναντι στη λαίλαπα της δεξιάς, μας δείχνουν τον δρόμο.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr