Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το θέμα των έμμεσων ζημιών των επιχειρήσεων σε Ροβιές και Αγία Άννα που επλήγησαν λόγω των συχνών και πολύωρων διακοπών ηλεκτροδότησης, οι οποίες προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, με την Αριθμ. Πρωτ: 9349/28.09.2021 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει την αποζημίωση των καταστηματαρχών της Βόρειας Εύβοιας που υπέστησαν ζημία στα εμπορεύματα και τις προμήθειές τους λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Η Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας έχει ως εξής:

“Η πυρκαγιά που κατέκαιγε την Βόρεια Εύβοια για 10 μέρες δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτρισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας για ολόκληρα 24ωρα προκάλεσε αλλοίωση των εμπορευμάτων των καταστημάτων εστίασης που συντηρούνταν σε καταψύκτες και ψυγεία.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στις Ροβιές και στην Αγία Άννα, που πρόκειται για παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς, με αρκετά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης. Στις Ροβιές, διαδοχικές διακοπές ρεύματος, με μεγαλύτερη αυτή που σημειώθηκε από την Παρασκευή 6/8/2021 και ώρα 00:45 π.μ. μέχρι την Κυριακή 8/8/2021 και ώρα 10:50 π.μ., οδήγησαν στην ολική καταστροφή των εμπορευμάτων σε κρεοπωλεία, super market, εστιατόρια, πιτσαρίες, καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ. Το ίδιο συνέβη και στην Αγία Άννα, όπου σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για 5 μέρες, με αποτέλεσμα όλα τα εμπορεύματα να καταστραφούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες και παραθεριστές στην Εύβοια. Ως εκ τούτου, οι καταστηματάρχες είχαν φροντίσει λίγες μόλις ημέρες πριν το ξέσπασμα της φωτιάς να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, για τις οποίες υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά αγοράς.

Η έμμεση ζημία που προκλήθηκε στους παραπάνω επιχειρηματίες των δύο περιοχών είναι μεγάλη και τα αιτήματά τους για αποζημιώσεις είναι δίκαια και εύλογα, δεδομένου ότι η καταστροφή προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα από την διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για δύο ή και περισσότερες ημέρες, ως συνέπεια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποζημιωθούν οι καταστηματάρχες στη Βόρεια Εύβοια, που υπέστησαν ζημία στα εμπορεύματα και τις προμήθειές τους, λόγω των πολύωρων και συχνών διακοπών στην ηλεκτροδότηση;”

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr