Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΕΕ Γιώργος Μαρίνος, με θέμα την άμεση επίλυση των προβλημάτων των σπουδαστών του ΟΑΕΔ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σπουδαστών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών από διάφορες ΕΠΑΣ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι καθώς έχουν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα της μαθητείας τους από τον Νοέμβριο. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τους σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα αφού για την πλειοψηφία αποτελεί εισόδημα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Επίσης, παρ ότι ορισμένοι σπουδαστές δικαιούνται επίδομα σίτισης και στέγασης δεν τα έχουν λάβει ακόμη. Έτσι, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η οικονομική κατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους, δεδομένου ότι οι σπουδαστές προέρχονται από λαϊκές οικογένειες.

Παράλληλα, μία σειρά υποδομές, κτίρια και εργαστήρια των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι σε άσχημη κατάσταση, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

– Να καταβληθούν άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται σε όλους τους σπουδαστές με σύμβαση μαθητείας του ΟΑΕΔ και να εξασφαλιστεί ότι θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πενιχρός μισθός των σπουδαστών.

– Την αύξηση του μισθού των σπουδαστών με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού.

– Να λαμβάνουν το επίδομα σίτισης- στέγασης όλοι οι σπουδαστές που η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται 30 χλμ από τις σχολές του ΟΑΕΔ και να χορηγείται κάρτα απεριόριστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές, σε αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

– Να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια. Να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες με αναλώσιμα και υλικοτεχνική υποδομή.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr