Συνάντηση είχε ο Σίμος Κεδίκογλου με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές,  κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τη βελτίωση του προγράμματος στήριξης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι είδαν τη φετινή οικονομική περίοδο να χάνεται και πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο.

Επίσης, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις που έχει δεχθεί από τους παραγωγικούς κλάδους, όπως είναι οι Επαγγελματίες Τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας και οι οποίες-μεταξύ άλλων- αφορούν: την αναπλήρωση της απώλειας των εσόδων μηνών Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, εξαιτίας των ακυρώσεων, την επέκταση των μέτρων των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα έως το Μάιο 2022, την αναστολή για 12 μήνες και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το διπλασιασμό του επιδόματος Λουτροθεραπείας για το 2021 και το 2022, το διπλασιασμό των ημερών διανυκτερεύσεων για τους δικαιούχους των εισιτηρίων ΟΠΕΚΑ και Τουρισμός για Όλους, την απαλλαγή και όχι μόνο αναστολή από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το εξάμηνο.

Τέλος, ο βουλευτής έθεσε και ένα χρόνιο πρόβλημα των επιχειρήσεων όλης της Εύβοιας σχετικά με τα πυρόπληκτα δάνεια που έχουν λάβει την περίοδο του 2007, υποβάλλοντας τις προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι Τράπεζες δεν εγκρίνουν τα σχετικά αιτήματα όσων δανειοληπτών έχουν αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών τους, δεδομένου ότι δεν είχαν διευκρινιστική Εγκύκλιο – Απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας / Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αρκετές, επίσης, τράπεζες έχουν προβεί σε βεβαιώσεις και εξακολουθούν και σήμερα να το πράττουν – στην Εφορία, προκειμένου να εισπράξουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (=80%) καθώς επίσης αρνούνται να χορηγήσουν κάποιο άλλο δάνειο (=το πυρόπληκτο δάνειο εμφανίζεται ως ληξιπρόθεσμο στον Τειρεσία) και ορισμένες μάλιστα Τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν και μπλοκ επιταγών. Βάσει τελευταίας ενημέρωσης που είχαν, προέβλεπε την εκ μέρους των Τραπεζών βεβαίωση των οφειλών στην Εφορία με δυνατότητα ρύθμισης τους σε 120 δόσεις. Ωστόσο παρατηρείται σήμερα η όχι ενιαία αντιμετώπιση των Τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι :Προβαίνουν σε δεσμεύσεις των Τραπεζικών τους καταθέσεων, εκδίδουν διαταγές πληρωμής, οι βεβαιώσεις στην Δ.Ο.Υ. δεν προβλέπουν τις 120 δόσεις.

Όπως επισημάνθηκε, επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές της από τα πυρόπληκτα δάνεια και θέλουν να μην εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ που αποτελεί τροχοπέδη για περαιτέρω τραπεζικό δανεισμό τους και παράλληλα θα βοηθήσει και τις Τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα αυτά δάνεια και να προχωρήσουν σε ευρύτερη τραπεζική συνεργασία με τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  δέχθηκε θετικά τις προτάσεις που υπέδειξε ο βουλευτής και δεσμεύτηκε να εξετάσει τρόπους υλοποίησής τους. Παράλληλα, συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επαφή στην κρίσιμη προσεχή περίοδο για να υπάρξει ταχύτατη και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr