Συνάντηση είχε ο Σίμος Κεδίκογλου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γιώργο Στύλιο και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι μεγάλες ζημιές, που υπέστη ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στη Βόρεια Εύβοια από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο βουλευτής έθεσε το θέμα της επιτάχυνσης των ελέγχων και της καταβολής των αποζημιώσεων καθώς άμεσα ξεκινούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και θα αρχίσουν να δίνονται οι προκαταβολές για τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (έως 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένες, έως 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και έως 3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές), για τον μηχανολογικό εξοπλισμό έως 8.000 για πλήρη καταστροφή, έως 4.000 για μερική καταστροφή, έως 2.000 ευρώ για μικρές ζημιές και για αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες και ειδικότερα έως 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, έως 2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων και έως 1.000 ευρώ για εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων  Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα ζητήθηκε και θα υπάρξει για τους ελαιοπαραγωγούς και για τους μελισσοκόμους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια  της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κώστα Μπαγινέτα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ιστιαία με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και ερευνητών επιστημόνων. Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα αναλαμβάνει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Βόρεια Εύβοια, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες διαχείρισης και συμβουλές στην προσπάθεια υποστήριξης  των αγροτών μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1540.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μπαγινέτας τον βουλευτή μετά την ολοκλήρωση των επαφών και την καταγραφή των δεδομένων  και σε διάστημα μίας εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί εκ νέου επίσκεψη διευρυμένου κλιμακίου για να ξεκινήσουν εξειδικευμένες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της  πυρκαγιάς για τους παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεδίκογλου κατέθεσε προτάσεις αναφορικά με τα ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών  δεδομένου, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση ζωοτροφών για τα αιγοπρόβατα τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης ευχαρίστησε και τους υπαλλήλους των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Ευβοίας ( ΔΑΟΚ),  καθώς και τη Διεύθυνση Δασών για τη γρήγορη ανταπόκρισή τους.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr