Υπολογίστε το Ανθρακικό Αποτύπωμα των Αγορών σας με τη Νέα Υπηρεσία της Πειραιώς

Υπολογίστε το Ανθρακικό Αποτύπωμα των Αγορών σας με τη Νέα Υπηρεσία της Πειραιώς


Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει μια καινοτόμο υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να υπολογίζουν το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνουν. Ο Υπολογιστής Ανθρακικού Αποτυπώματος, γνωστός ως Carbon Calculator, διατίθεται δωρεάν μέσω του Piraeus e-banking και της εφαρμογής Piraeus σε συνεργασία με τη Visa. Αυτή η υπηρεσία υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες της Τράπεζας.

Η υπηρεσία λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που κατηγοριοποιεί κάθε αγορά και υπολογίζει την εκτιμώμενη ποσότητα εκπομπών CO₂e για κάθε ευρώ που δαπανείται. Ο χρήστης μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια του υπολογισμού προσφέροντας προαιρετικά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές του μέσω ενός ερωτηματολογίου. Παράλληλα, παρέχονται συμβουλές σχετικά με τη βιωσιμότητα, ενισχύοντας τις γνώσεις των χρηστών για πιο περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εκπομπές άνθρακα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των προϊόντων. Για παράδειγμα, ένα αβοκάντο στην Γερμανία έχει διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με αυτό που προέρχεται από το Μεξικό, την χώρα παραγωγής του. Η ανάλυση αυτή είναι κρίσιμη για την εκτίμηση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος σε επίπεδο χώρας, καθώς οι διάφορες κατηγορίες δαπανών επηρεάζουν επίσης το συνολικό αποτέλεσμα.

Ο υπολογισμός του CO₂e υποστηρίζεται από την ecolytiq, συνεργάτη της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση αξιόπιστες πηγές δεδομένων από κυβερνητικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και οργανώσεις ΜΚΟ. Σημαντική επίσης είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών κατά τη διαδικασία χρήσης του Carbon Calculator. Οι πληροφορίες που συλλέγονται περιορίζονται στο ποσό που δαπανήθηκε και στην κατηγορία από την οποία προέρχεται η αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr