Θετική προοπτική για την ελληνική κτηματαγορά το 2024 αν και οι προκλήσεις παραμένουν

Θετική προοπτική για την ελληνική κτηματαγορά το 2024 αν και οι προκλήσεις παραμένουν


Η έκθεση «2024 Property Market Outlook for Greece», που παρουσίασε η Επιτροπή του Real Estate & Development του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνει ότι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τη θετική πορεία της κτηματαγοράς στο αμέσως επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνουν την οικονομική σταθερότητα, την ποιότητα του τουρισμού και τις βελτιώσεις στον τομέα των επενδύσεων. Παράλληλα, ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να αποτελέσουν значτικά εμπόδια.

Η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, με την οικονομία της χώρας να καταγράφει ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ το 2023, κυρίως λόγω των επενδύσεων στον τομέα των κατασκευών και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Οι επιδόσεις της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένονται ισχυρές στους τομείς των γραφείων, των ξενοδοχείων και των αποθηκευτικών χώρων, όμως οι τομείς των κατοικιών και της βραχυχρόνιας μίσθωσης ενδέχεται να είναι υπερτιμημένοι.

Οι θετικές εξελίξεις που επιδρούν στην αγορά περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα και την αύξηση του τουρισμού, αν και η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης δημιουργεί προσδοκίες για έναν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η προσιτή στέγαση θεωρείται επίσης κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, με πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις να ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Σικαλίδης, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να παρέχουμε ολοκληρωμένες γνώσεις για την ελληνική αγορά ακινήτων, θέλουμε να προσφέρουμε μια πλήρη ανάλυση των τάσεων και των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη λήψη αποφάσεων για τους ενδιαφερόμενους στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα».

Πηγή: newsbeast.gr