Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την κοινωνική επιχείρηση BlackLight, η οποία ιδρύθηκε από άτομα με οπτική αναπηρία. Το νέο πρόγραμμα «Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω» στοχεύει στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία της Κρήτης. Μέσω αυτού, επιδιώκεται η εξοικείωση των παιδιών με την τυφλότητα και η προώθηση μιας συμπεριληπτικής νοοτροπίας, προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα σχολικού αποκλεισμού για παιδιά με αναπηρία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολυαισθητηριακά βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μπουν στη θέση ενός τυφλού ατόμου, φορώντας μάσκες σκίασης, και να κινηθούν, να επικοινωνήσουν, να παίξουν και να μάθουν. Αυτή η εμπειρία ανα逆αμοθ δηλώνει σημαντική ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης, της συμμετοχικότητας και της δημιουργικότητας των παιδιών, ενώ προάγει τις αξίες της αλληλεγγύης και της κριτικής σκέψης.
Στόχος της συνεργασίας είναι να φτάσουν 2.000 μαθητές και μαθήτριες από 20 σχολεία του Νομού Ηρακλείου και να αναπτύξουν κατανόηση και αποδοχή της τυφλότητας και της διαφορετικότητας, αξιοποιώντας το παιχνίδι και τις βιωματικές δράσεις.
Η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Δανάη Καλαντίδη, δήλωσε πως η συνεργασία με τη BlackLight αποτελεί τιμή και ότι μέσω του προγράμματος στοχεύουν στην ένταξη ευάλωτων ομάδων στην Κρήτη, προωθώντας μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Από την άλλη, η διευθύνουσα σύμβουλος της BlackLight, Χρυσέλλα Λαγαρία, επεσήμανε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ενσωμάτωση τυφλών παιδιών στα σχολεία, εξοικειώνοντας ταυτόχρονα τη νέα γενιά με την αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού καθιερώθηκε το 1969 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία. Το λευκό μπαστούνι συμβολίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία, επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία όρασης να κινούνται με ασφάλεια στον δημόσιο χώρο.
Η BlackLight υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς να καθορίσουν στρατηγικές που προάγουν τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Ιδρύθηκε το 2017 από τυφλά άτομα και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 μαθητές μέσω του προγράμματος «Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω».
Πηγή: newsbeast.gr