Η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα


Η Πειραιώς διοργάνωσε την εκδήλωση «Η επόμενη μέρα των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα» τη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στη Λάρισα, επικεντρωμένη στη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών σε θερμοκήπια, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα τους στην παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ειδικά εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, τόνισε πως η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι επιτακτική για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής περιφέρειας. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτικοί πόροι για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και τραπεζικών δανειών.

Ο CEO της Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε τη δέσμευση της τράπεζας για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, επισημαίνοντας το νέο τμήμα, το Κέντρο Αριστείας Αγροδιατροφής, που θα παρέχει στήριξη σε όλους τους συμμετέχοντες της αλυσίδας αξίας. Η Πειραιώς διατηρεί πρωτογενές ρόλο στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, διατηρώντας μερίδιο 80% της αγοράς.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, υπογράμμισε τη σημασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ως βιώσιμου μοντέλου απέναντι στις παραδοσιακές πρακτικές, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια αξιοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης ώστε να διαμορφωθεί η γεωργία του μέλλοντος. Στη συνέχεια, η συζήτηση εστίασε σε τεχνικές καλλιέργειας θερμοκηπίων, όπως η υδροπονία.

Ο Δρ. Νικόλαος Κατσούλας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη θερμοκηπίων ως έναν παράγοντα που μπορεί να προωθήσει την τεχνολογική ανάπτυξη της γεωργίας. Ο CEO της Alagro, κ. Νίκος Μουτεβελής, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε την τεχνογνωσία για τη σωστή εφαρμογή της υδροπονίας, τονίζοντας τα περιβαλλοντικά και εμπορικά οφέλη της.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση που ανέδειξε τη σπουδαιότητα της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας, σε μια εποχή που η κλιματική κρίση καθιστά τον πρωτογενή τομέα κεντρικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.

Πηγή: newsbeast.gr