Αύξηση Κερδών και Στρατηγικές Εξελίξεις για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Α’ Εξάμηνο του 2024

Αύξηση Κερδών και Στρατηγικές Εξελίξεις για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Α’ Εξάμηνο του 2024


Τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου, προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα, κατέγραψαν αύξηση 20,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας στα 65,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 54,9 εκατ. ευρώ προήλθαν από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Η λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA) επίσης παρουσίασε αύξηση 7,5% στην ίδια χρονική περίοδο, ανέρχοντας σε 269,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κυρίως από τους τομείς των κατασκευών, παραχωρήσεων και ΑΠΕ. Το αντίστοιχο περιθώριο (adj. EBITDA margin) διαμορφώθηκε σε 17,8%, σε σύγκριση με 15,6% το προηγούμενο έτος.

Η αξία συναλλαγής της συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Όμιλος στις 20.06.2024 με την εταιρεία ABU DHABI FUTURE ENERGY PJSC – MASDAR, για την πώληση του 36,59% που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ανέρχεται σε 880 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή υπολογίζει το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της συναλλαγής σε 3,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εξαγοράσει και τις μη σχετιζόμενες με ΑΠΕ δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έναντι 67,5 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο Όμιλος προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι επενδύσεις των οποίων ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης της Αττικής Οδού αναμένεται μάλιστα να προσφέρει σημαντικά έσοδα για το μέλλον. Επιπλέον, η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή εισήλθε σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ διάφορα έργα συνεχίζουν να ωριμάζουν, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, που έχει ξεπεράσει το 36% την ολοκλήρωσή του.

Η περιοδική ανάλυση των οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου αποδεικνύει τη δύναμη τους στην κατασκευή, όπου το ανεκτέλεστο φτάνει στα 5 δισ. ευρώ. Στο τομέα των παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους κατέγραψαν αύξηση 7,4%. Σε επίπεδο ενεργειακής ζήτησης, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρουσίασε αύξηση 45,6% σε πωλήσεις ηλεκτρισμού.

Η χρηματοοικονομική του εικόνα παραμένει θετική, με τις λειτουργικές ταμειακές ροές να ανέρχονται σε 174,1 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά, στηρίζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις.

Πηγή: newsbeast.gr