Ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022».

Όπως είπε ο κ Πνευματικός ο Προϋπολογισμός του 2022 θέτει τις βάσεις για την επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης, μετά από 2 δύσκολες χρονιές που σημαδεύτηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι, εντός του 2021 θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε πάνω από δύο τρίτα του χαμένου προϊόντος του 2020, κλείνοντας με ρυθμό ανάπτυξης 6,9% ενώ το 2022, με ανάπτυξη 4,5% θα ξεπεράσουμε το ΑΕΠ του 2019 κατά 1,7%.

Για την τριετία 2020-2022, η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα συνολικού ύψους 43,3 δις ευρώ, το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας».

Το θέμα που κυριαρχεί ξανά στην επικαιρότητα, όπως ανέφερε ο βουλευτής είναι ο αριθμός των ΜΕΘ και η επάρκειά τους.

«Όπως πολύ σωστά είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, τα προβλήματα με τις ΜΕΘ δεν έχουν να κάνουν με τον τεχνικό εξοπλισμό αλλά με την έλλειψη στελέχωσης από υγειονομικό προσωπικό».

Στη συνέχεια μίλησε για την ίδια διαπίστωση που είχε κάνει πρόσφατα η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Κοτανίδου, αλλά και για το επιστημονικό άρθρο των συναδέλφων του κ. Λύτρα και κ. Τσιόδρα που όπως είπε επίσης επί της ουσίας λέει το ίδιο: η πίεση στο σύστημα συνδέεται κυρίως με την επάρκεια προσωπικού, αφού και σε συνθήκες μέτριας πληρότητας, οι δείκτες χειροτερεύουν.

Μεγάλης σημασίας ήταν η αναφορά του κ Πνευματικού στο ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε το απαραίτητο εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό από τη μία μέρα στην άλλη. «Αν αύριο ανοίγαμε χίλιες ή και 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες και έτοιμες να υποδεχτούν ασθενείς, η χώρα δεν διαθέτει ικανό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών με την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία για να τις λειτουργήσουν». Και συνέχισε, «Συζητάμε για χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ τα οποία η πανδημία απλά μας κατέδειξε, με αποδείξεις πλέον. Αυτά είναι που δείχνουν την ανάγκη μιας συνολικής ριζικής αναδιάρθρωσης του συστήματος υπηρεσιών υγείας, με τρόπο που να μπορεί να καλύπτει στο σύνολο αλλά και με ποιοτικά κριτήρια τις ανάγκες όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς».

Οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που πρέπει άμεσα να γίνουν για να γίνει αυτό είναι όπως είπε:

ένας υγειονομικός χάρτης για τις πραγματικές ανάγκες υγείας σε κάθε μέρος της Ελλάδας, ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό, και τους τρόπους που αυτές θα καλυφθούν, ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία. Εδώ εντάσσεται η τηλεϊατρική και η ενίσχυση του συστήματος διακομιδών του ΕΚΑΒ.

Εξίσου σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις στην εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού αλλά και η έμφαση στην πρόληψη.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για να στηρίξει το ΕΣΥ και να ενισχύσει τις ΜΕΘ. Ο αριθμός των κλινών υπερδιπλασιάστηκε από το 2019 ενώ το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 12.000 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς».

Κλείνοντας ο κ Πνευματικός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε το σύστημα υγείας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για μία μακροπρόθεσμη και ολιστική μεταρρύθμιση. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr