Αυξανόμενα προβληματικά δάνεια στην ελληνική αγορά σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξανόμενα προβληματικά δάνεια στην ελληνική αγορά σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος


Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Ιούνιο του 2024, η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) διαμορφώθηκε στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 4,8% από τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε εποπτικές απαιτήσεις που οδήγησαν στην ενσωμάτωσή συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στην κατηγορία των ΜΕΔ.

Σημαντική ανησυχία προκαλεί η θεαματική αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση, που ανέρχονται σε 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 43% σε σύγκριση με 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο του 2023. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν τα δάνεια με καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες, τα οποία και πάλι δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση από τα δάνεια που είναι ήδη «κόκκινα».

Η ανάλυση των δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών αποκαλύπτει ότι έφτασαν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με ποσοστό 35,6% στα ΜΕΔ. Το 68,2% αυτής της κατηγορίας είναι σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αντίστοιχη καθυστέρηση για τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται σε 61,8%, ενώ για τα στεγαστικά αγγίζει το 78,8%.

Η διαδικασία «κοκκινίσματος» των δανείων παρουσιάζει επίσης ανησυχητικές τάσεις, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν καθαρές ροές προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 576 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συνέβη με ροές 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που «κοκκίνισαν» και 0,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που επανήλθαν σε εξυπηρέτηση. Η αύξηση των ΜΕΔ επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), παρατηρείται οριακή αύξηση των δανείων με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, ενώ τα δάνεια με χαμηλότερο πιστωτικό κίνδυνο παρουσίασαν αύξηση λόγω της πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο, οι προοπτικές για την πορεία των ΜΕΔ παραμένουν απαισιόδοξες, με τον λόγο των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων να διατηρείται υψηλός, στα 6,9% τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι μόλις 2,3%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση του υφιστάμενου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι δείκτες στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες παραμένουν αυξημένοι, φτάνοντας το 36,4% τον Ιούνιο του 2024.

Πηγή: newsbeast.gr