Διακίνηση Παράνομων και Απομιμητικών Προϊόντων στην Αττική: Σημαντικές Απώλειες για το Δημόσιο

Διακίνηση Παράνομων και Απομιμητικών Προϊόντων στην Αττική: Σημαντικές Απώλειες για το Δημόσιο


Κατά τη διάρκεια ελέγχων στην Αττική, εντοπίστηκαν εταιρείες που ασχολούνταν με τη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων, νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και λαθραίων καπνικών προϊόντων, με σημαντικές οικονομικές απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο σε δασμούς και φόρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διενήργησαν ελέγχους που αποκάλυψαν την ύπαρξη τουλάχιστον οκτώ (8) εικονικών εταιρειών, οι οποίες λειτουργούσαν συντονισμένα αποκλειστικά για την παράνομη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων. Μέσω γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών, αυτές οι εταιρείες είχαν έσοδα που ανέρχονταν σε 10.607.352€ κατά την τριετία 2019-2022, ενώ οι ίδιοι είχαν αποκρύψει συνολικά 9.646.075€ από τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., προκαλώντας ζημία στο δημόσιο.

Μια άλλη σημαντική περίπτωση αφορά μια εταιρεία που έκανε εισαγωγή αλκοολούχων ποτών με χαμηλό βαθμό αλκοολικού τίτλου, καταθέτοντας τελωνειακά παραστατικά που επέτρεπαν τη μειωμένη καταβολή δασμών και φόρων. Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι τα ποτά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην κατηγορία «ποτά από ζύμωση», και η συγκεκριμένη εταιρεία επωφελήθηκε από δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που υπολογίστηκαν σε 4.205.426€. Η Υπηρεσία κατάρτισε σχετική Έκθεση για την επιβολή προστίμων.

Επιπλέον, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μια επιχείρηση εμπορίας καπνικών προϊόντων, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων, αποφεύγονταν οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν κατέβαλλε τους δασμούς και φόρους που απαιτούνταν για τα προϊόντα της, με διαφυγόντες δασμούς ύψους 1.130.771€. Συντάχθηκε Έκθεση προς το Τελωνείο Ηρακλείου για την επιβολή σχετικών προστίμων.

Η Υπηρεσία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, έχει ήδη ανακοινώσει αξιόποινες πράξεις για τους εμπλεκόμενους, που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πλαστογραφία, απάτη και παραβίαση του αγορανομικού κώδικα.

Πηγή: newsbeast.gr