Από την Yψηλή γέφυρα και το Tσιµεντάδικο, στον Αρχαιολογικό Χώρο , στους όρµους Μικρό και Μεγάλο Βαθύ, σε µια γραµµική διαδροµή ένας µυστικός τόπος ξετυλίγεται.

Η οδός Ι. Θρεψιάδη, που σχεδόν ταυτίζεται µε την αρχαία οδό, Ο επίµονος για την διάσωση του τόπου αρχαιολόγος και οι εργάτες της ανασκαφής. Ο ναός της Αυλιδείας Αρτέµιδος, που αποκαλύφθηκε το 1941 για να επικαλυφθεί µε τόνους τσιµεντόσκονης από την λειτουργία του εργοστασίου. Μαρµάρινα γυναικεία αγάλµατα του 1ου αιώνα µ.Χ., που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και φιλοξενούνται στο Μουσείο Θηβών. Η κοιλάδα ανάµεσα στο Μεγάλο Βουνό και στον λόφο “Νησί”, η οποία χαράσσεται από πλατιούς δρόµους. Το Μεγάλο βουνό που αποχωρίστηκε την µία πλαγιά του. Το Τσιµεντάδικο, πολύτιµο κτηριακό απόθεµα, που µέχρι χθες «κοιµόταν» σκοτεινό σήµερα απογυµνώνεται, µένει κουφάρι σχεδιάζεται ο αφανισµός του.

Το αλσύλλιο, δροσερή αύρα, εκεί που κάποτε η θάλασσα του όρµου Μικρό Βαθύ έφτανε µέχρι το ιερό. Ο υγρότοπος στο Μεγάλο Βαθύ, που έχει γεµίσει χώµατα και σκουριά από τα ναυπηγεία.

Ο µύθος της θυσίας και η απαρχή για τον πόλεµο της Τροίας. Το αµµουδερό Αυλιδικό ακρόγιαλο και ο κόλπος της Αυλίδας µε τα παλίνδροµα νερά, που σήµερα έχει µετατραπεί σε τσιµεντένιες προβλήτες. Παρά την έλλειψη αυτής της συνολικής και ενσυνείδητης αντίληψης του τόπου, το χθες και το σήµερα συνυπάρχουν στον ίδιο φωτογραφικό καµβά.

Υποκείµενες – υπερκείµενες φωτογραφίες µε την µέθοδο transparent, δηµιουργούν αινιγµατικές εικόνες υπό την έννοια ενός παλίµψηστου και παρακινούν σε διερεύνηση, ώστε οι θρυµµατισµένες µνήµες και το παρόν να αποκωδικοποιήσουν φωτογραφικά στοιχεία. Έτσι, ίσως καθορίζεται η σχέση του ανθρώπου µε τα στρώµατα της Ιστορίας, µε την εικόνα του τοπίου, οπότε και την ταυτότητα του ανθρώπου και του τόπου.

Έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Μουρσελλά. Επιµέλεια έκθεσης: Θοδωρής Νικολάου.

Από 4/7 έως 1/8 Πινακοθήκη Δημήτρη Μυταρά

Από 13/7 έως 20/7, εκτός Τρίτης 19/7  ∆ιαχρονικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
Ώρες 9:00 έως 15:00

Από 22/7 έως 5/8 Πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρες επίσκεψης: 20:30 έως 23:00
Είσοδος: ελεύθερη

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr