Ο Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ορθοπε​δικής του ΕΚΠΑ Σπύρος Πνευματικός μίλησε στην εκπομπή «Εναλλακτικά» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την Έλενα Καραγιάννη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και την ευκαιρία αναδιάρθρωσης του συστήματος υγείας.

Όσον αφορά την ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Πνευματικός σημείωσε ότι η αρνητική εμπειρία των γειτονικών χωρών και η προσπάθεια προφύλαξης του ελληνικού συστήματος υγείας από το έμφραγμα οδήγησε στην γρήγορη λήψη μέτρων και βοήθησε τη χώρα στην πρώτη φάση.

Τόνισε, ακόμα, ότι ο κορωνοϊός είναι μια πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη κατάσταση και δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την αντιμετώπισή του. Συζητάμε καθημερινά για τα νούμερα, κρούσματα, τους – ευτυχώς λίγους – θανάτους αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και τι μακροχρόνιες επιπτώσεις μπορεί να έχει, τόσο ο ίδιος ο ιός όσο και το λοκντάουν, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην ψυχολογία, π.χ. στα παιδιά. Σημείωσε πάντως ότι «όλοι μάθαμε με τον καιρό πως θα αντιμετωπίσουμε το ‘τέρας’ και είμαστε πλέον πιο έμπειροι».

Ο κ. Πνευματικός τόνισε πως, με αφορμή την πανδημία, έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γενικότερα για το σύστημα υγείας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πιο αποδοτικό, προς όφελος πρώτα των ασθενών. «Είναι καλό να λέμε δημόσια υγεία για όλους, όμως είναι πολύ ακριβή η υγεία για να επενδύει μόνο το κράτος, πρέπει να βρούμε ιδιωτικούς φορείς να χρηματοδοτήσουν το σύστημα χωρίς να επιβαρύνεται ο ασθενής και όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των μαγνητικών τομογράφων, λέγοντας ότι θα μπορούσε ένας ιδιώτης να έχει εντός του δημοσίου νοσοκομείου το μηχάνημα και την ευθύνη λειτουργίας τους και ο πολίτης να έχει πρόσβαση πληρώνοντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. «Θέλουμε μια συμφωνία που και οι δύο πλευρές να βγαίνουν κερδισμένες. Τον πολίτη ενδιαφέρει να λαμβάνει μια καλή υπηρεσία και να μην επιβαρύνεται ο ίδιος, όχι ποιος την παρέχει».

Το κρίσιμο είναι, όπως ανέφερε, να προσφέρουμε ένα σύστημα υγείας στον κόσμο, χωρίς αποκλεισμούς, με σκελετό το δημόσιο σύστημα υγείας και τον ιδιωτικό τομέα να συμπορεύεται συμπληρωματικά και με τον καθένα να συμβάλει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες ή μέσω και κάποια συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε να έχουν πρόσβαση ακόμα και οι πιο φτωχοί συμπολίτες μας.

«Έχουμε την ευκαιρία μέσα από την καταστροφή να φτιάξουμε κάτι πολύ χρήσιμο, ένα νέο σύστημα υγείας προσιτό για όλο τον κόσμο, δίκαιο που θα αφορά όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων» είπε κλείνοντας.

Πηγή: eviaportal.gr