Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και Πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, ως εισηγητή στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 10 Αυγούστου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας” και της από 22 Αυγούστου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020” (Α΄161) και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων.»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός βρίσκεται και πάλι μπροστά σε νέο κύμα της πανδημίας και το αντιμετωπίζει με υπεύθυνη στάση. Όπως έκανε και στην πρώτη φάση.
Όμως εσείς συνάδελφοι της Ν.Δ. τη στάση αυτή την μετατρέπετε σε προσωπικό θρίαμβο του κ. Μητσοτάκη. Το κάνετε αυτό παντού γιατί βασικός σας στόχος είναι η επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος.

Το κάνατε ακόμη και με την ολιγόλεπτη δια ελικοπτέρου επίσκεψη του Πρωθυπουργού την επομένη της τραγωδίας στην Εύβοια. Μόνο και μόνο για να βγει η εικόνα.

Εμείς κάναμε μια επιλογή, στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να βάλουμε πλάτη. Να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της συλλογικής προσπάθειας του ελληνικού λαού, να νικήσει αυτόν τον αόρατο εχθρό. Αυτή η προσπάθεια όμως, υπονομεύεται ευθέως από τις ενέργειες της κυβέρνησης. Είναι η ίδια που με τις πράξεις και τις παραλείψεις της σπέρνει την ανησυχία και τον πανικό. Τα παραδείγματα είναι πολλά:

Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ. Αποδεχτήκατε πληρότητα 100% στα αεροπλάνα και 85% στα πλοία γιατί έτσι σας απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες και οι εφοπλιστές. Αποτύχατε να συντονίσετε τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές για την τήρηση των μέτρων.
Φτάσατε στο σημείο να αποκρύπτετε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αφήνατε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους, όπως τα γηροκομεία και οι δομές.
Η κατάσταση κ.κ. συνάδελφοι της Ν.Δ. τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Επιτέλους πάψτε να θεωρείτε τη διαχείριση της πανδημίας, επικοινωνιακό παιχνίδι.
Τώρα βέβαια το χάος κλιμακώνεται με την απόφασή σας να ανοίξετε τα σχολεία, ακριβώς όπως άνοιξε κι ο τουρισμός. Δεν είμαστε εναντίον του ανοίγματος των σχολείων.
Διαφωνούμε γιατί θα γίνουν χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία.

Αλήθεια, πόση προστασία θα μπορούν να παρέχουν οι μάσκες, όταν στις τάξεις αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μαθητές και θα στοιβάζονται πλέον από 25 έως και 27 παιδιά σε λίγα τετραγωνικά μέτρα;

Το 95% των καθηγητών που αρνήθηκαν την μετάδοση των μαθημάτων με κάμερα από την τάξη, προέβαλε παιδαγωγικά ερωτήματα. Κι εσείς αντί να την καταργήσετε τη μετατρέψατε σε υποχρέωση.

Δηλαδή θέλετε να βάλετε τον Big Brother στην εκπαίδευση. Είναι δυνατόν να μην ακούμε τους ειδικούς; Να είστε σίγουροι ότι κι αυτή η διάταξη θα πέσει στο κενό.
Προσλαμβάνετε αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις, πράγμα που προφανώς σημαίνει διάλυση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών. Είχαν ήδη επισφαλή δικαιώματα.
Αυτό που κάνετε αποτελεί ηθικό και ψυχολογικό εκβιασμό για τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν εργασία. Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή ανευθυνότητα, αλλά και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα φορτώνετε στους πολίτες ευθύνες, εμείς όμως δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Η χώρα μας όμως, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία βρίσκεται μπροστά στο φάσμα και μιας οικονομικής καταστροφής.

Η κατάρρευση του τουρισμού αφήνει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και ολόκληρες περιοχές της χώρας που ζούσαν αποκλειστικά από αυτή τη δραστηριότητα.
Κι εσείς παίρνετε την ευκαιρία της ανάγκης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας για να πλήξετε τους εργαζόμενους. Στο ν/σ τόσο στις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όσο και στις άλλες διατάξεις που προσθέσατε, νομιμοποιείτε την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα. Είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και ένα λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας.

Πετσοκόψατε το δώρο Χριστουγέννων για χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Είχε φαγωθεί ήδη ο 13ος μισθός (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) μειώνετε τώρα τον 14ο, αφού θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό τους μισθό.
Καθυστερείτε κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος. 500.000 εργαζόμενοι θα περιμένουν άλλο ένα χρόνο για να δουν αν θα λάβουν κάποια αύξηση και πόση θα είναι αυτή.

Παρατείνετε το καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, σπέρνοντας ουσιαστικά μ αυτό τον τρόπο το φόβο των απολύσεων.
Επεκτείνετε τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων.
Δεν λαμβάνετε κανένα μέτρο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζόμενων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι για τη ΝΔ ότι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και αυτής της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι. Θα αναφερθώ διεξοδικότερα στην κατ’ άρθρο συζήτηση.
Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η υλοποίηση μερικών αναγκαίων ρυθμίσεων (υπάρχουν και τέτοιες στο ν/σ) έχουν πρόβλημα στην εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα με τις πληρωμές των επιταγών που έχουν εκδώσει ως το τέλος Οκτωβρίου πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του τουριστικού χώρου, που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών ή αδυναμία πληρωμών μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Αντιδρούν λέει οι τράπεζες.

Αλλά για τις επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπει το ν/σ θα έχουμε το χρόνο στις υπόλοιπες συζητήσεις στην Επιτροπή.
Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στην αναφορά της Β΄ΠΝΠ, στην τραγωδία της Εύβοιας, στην τραγωδία που βίωσε η ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Οκτώ συνάνθρωποί μας χάθηκαν άδικα. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής στη λάσπη. Υποδομές και δίκτυα εξαφανίστηκαν. Για όλα αυτά οι βασικές αιτίες είναι δύο, το πολύ νερό και η πλήρης απουσία έργων πρόληψης και ορθολογικής διαχείρισης των περιοχών που επλήγησαν. Αν είχε υπηρετηθεί η δεύτερη αιτία, έστω και κατ΄ ολίγον, τότε η καταστροφή δε θα ήταν τόσο μεγάλη.
Θα μου πείτε ότι αυτή την ώρα προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Θα συμφωνήσω μαζί σας, αυτή είναι μια επιδίωξη την οποία υπηρετούμε όσο γίνεται περισσότερο.

Δεν μπορώ όμως να δεχθώ μια φράση βολική για πολλούς. Όταν συμβαίνουν καταστροφές σαν κι αυτές που βιώσαμε στην Εύβοια να απαντούν με τη φράση «ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες» και να σταματούν εκεί, που σημαίνει διάχυση ευθυνών με κατάληξη την αμνηστία.
Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί κάποτε πρέπει να αναδεικνύονται με τεκμηρίωση όχι μόνο τα αίτια, αλλά και οι ευθύνες που οδηγούν σε τραγωδίες.
Πρώτο. Το Δεκέμβρη του 2019 το δέλτα του Λήλαντα ποταμού, του βασικού υποδοχέα των νερών της Δίρφυς, πλημμύρισε (150 οικογένειες απομακρύνθηκαν προληπτικά), στέλνοντας μήνυμα στην αρμόδια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ότι θα επανέλθει αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του ποταμού.
Ήδη με απόφαση τον Μάρτιο του 2019 (614/18-3-19), πριν σχεδόν δέκα μήνες, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε ποσό 2,56 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του συστήματος άρδευσης του Λήλαντα, με τη δέσμευση ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα.
Δυστυχώς οι άνθρωποι πνίγηκαν περιμένοντας, ενώ η ανάθεση του έργου είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
Δεύτερο. Στις 13 Αυγούστου του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.). Στις 27 Αυγούστου στην επίσκεψή του στη περιοχή ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνει την άμεση κατασκευή των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες είναι αναγκαίες, θα σας έλεγα είναι η πρώτη δουλειά, η πρώτη παρέμβαση που γίνεται στις καμένες εκτάσεις.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ήταν έτοιμες οι μελέτες για 4 υποέργα ύψους 1,7 εκατ., οι οποίες και εγκρίθηκαν στις 18 Νοεμβρίου.
Εκτελέστηκε μόνο ένα υποέργο 76.000 ευρώ, που μάλιστα λειτούργησε και αποτελεσματικά.
Τα υπόλοιπα 3 έργα, ύψους 1,67 εκατ. εγκρίθηκαν μετά από 8 μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο του 2020, παρά την αγωνιώδη επιστολή του Δημάρχου Μεσσαπίων -Διρφύων από τις 22 Νοεμβρίου 2019 για επίσπευση. Χτύπησε τον κώδωνα: τι κάνετε γιατί καθυστερείτε;
Ερώτημα. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η έγκριση των συγκεκριμένων υποέργων, όταν οι μελέτες, όπως προείπα, είχαν υποβληθεί πριν 8 μήνες;
Κι ενώ ξεκινούσε στα τέλη Ιουλίου 2020, δηλαδή μετά την έγκριση, η διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών, κατατέθηκε προσφυγή κατά της πρόσκλησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία και έγινε δεκτή στις 5 Αυγούστου 2020, δηλαδή 5 ημέρες πριν τη τραγωδία.
Άλλο ερώτημα. Γιατί η διαγωνιστική διαδικασία δεν έλαβε υπόψη της ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα με διαδοχικές αποφάσεις οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, πράγμα που όχι μόνο καθιστούσε υποχρεωτική την επιτάχυνση των συγκριμένων έργων, αλλά και έδινε τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 4412/2016. Για όλα αυτά υπάρχουν στοιχεία και θα κατατεθούν.

Κλείνω το κομμάτι των ευθυνών με τη διαχείριση της τραγωδίας. Τη μια μας έλεγαν ότι η χρήση του 112 θα προκαλούσε πανικό και την άλλη ότι φταίνε οι μετεωρολόγοι.
Η μετεωρολογική υπηρεσία επί 3-4 ημέρες αναφερόταν στον κίνδυνο ακραίων φαινομένων στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση.

8-10 ώρες που κράτησε το φαινόμενο δεν μπόρεσαν ούτε μία ειδοποίηση να στείλουν στους πληττόμενους κατοίκους.

Η ενεργοποίηση του 112 ασφαλώς και δεν γίνεται μόνο για εκκενώσεις.

Θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους πολίτες να προσέχουν τα υπόγεια και τα ημιυπόγεια, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, να μην περνάνε ρέματα, να κάνουν δηλαδή μια στοχευμένη ενημέρωση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υπήρξε.

Για την επόμενη ημέρα, γιατί έχουμε συνέχεια όσον αφορά την αντιμετώπιση της τραγωδίας, θα τα πούμε διεξοδικότερα.
Αυτό όμως που είναι πραγματικά εξοργιστικό είναι ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση της αιτίας που προξένησε τη συγκεκριμένη καταστροφή, λες και σε επόμενο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο. Όσον αφορά στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών Εύβοιας που προβλέπει η ΠΝΠ, τα 5 και 8 χιλιάδες, αν και δεν επαρκούν συμφωνούμε. Γιατί και η παραμικρή βοήθεια είναι εντελώς απαραίτητη.

Επειδή όμως υπάρχουν ρυθμίσεις, τόσο στις ΠΝΠ με τις οποίες ριζικά διαφωνούμε, όσο και άλλες διατάξεις που μπορούν να βελτιωθούν, στη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερα στο 3ο κομμάτι, εμείς επιφυλασσόμαστε επί της αρχής.».

Πηγή: eviaportal.gr