Ο βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και  Εσωτερικών με θέμα «Αξιοποίηση της λίμνης του Δύστου στην Εύβοια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Βελόπουλου:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Η λίμνη του Δύστου είναι λίμνη της Εύβοιας, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αλιβερίου.

Η έκτασή της είναι περίπου 4,75 τ.χλμ και το μέγιστο βάθος της είναι 6 μέτρα. Η λίμνη υποστηρίζεται πως σχηματίστηκε κατά την αρχαιότητα με το σφράγισμα μιας καταβόθρας που διοχέτευε τα νερά της στον Ευβοϊκό κόλπο. Το όνομά της το απέκτησε από την ομώνυμη αρχαία πόλη που ήταν κτισμένη στις όχθες της.

Τα τελευταία χρόνια η λίμνη αποξηραίνεται, λόγω της αλόγιστης άντλησης υδάτων. Η λίμνη του Δύστου είναι χαρακτηρισμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς και σημαντική περιοχή για τα πτηνά της Ελλάδας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α’/θμια και Β’/θμια), στο μέτρο που της αναλογεί, θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο, δια μέσω έργων και δράσεών της, τόσο για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, όσο και για την δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης τουρισμού πέριξ της λίμνης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ποιες σχετικές με τα ανωτέρω παρεμβάσεις έχει επιτελέσει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας, όσον αφορά στην λίμνη του Δύστου και πώς συνδράμει στην προφύλαξη και διατήρηση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας της;
  2. Πώς συμβάλλει η οικεία τοπική αυτοδιοίκηση Δήμος Κύμης-Αλιβερίου & Π. Ε. Εύβοιας στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του λεγόμενου εναλλακτικού τουρισμού πέριξ της ως άνω λίμνης, ποια προγράμματα προβολής της έχει δρομολογήσει για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του τουριστικού κοινού και βάσει ποιων πρωτοβουλιών σας σχεδιάζεται η άνω λίμνη να ανακτήσει την ποσότητα υδάτων που απώλεσε από την αλόγιστη άντληση αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr