Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 και η Μύθος της Οικονομικής Κατάρρευσης της Ελλάδας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 και η Μύθος της Οικονομικής Κατάρρευσης της Ελλάδας


Η ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΟΕ με θέμα «20 Χρόνια Μετά – Το αποτύπωμα των Αγώνων» προσέφερε μια ενδιαφέρουσα προοπτική σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί για την οικονομική συνεισφορά των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς ότι η διοργάνωση των Αγώνων ευθύνεται για την οικονομική κρίση που ακολούθησε στη χώρα μας.

«Γιατί εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε δαιμονοποιήσει ένα από τα κατά γενική ομολογία μεγαλύτερα επιτεύγματά μας, ιστορικά; Γιατί υπαινισσόμαστε ιδιωτικά και δημόσια ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας στάθηκαν η αφορμή αλλά και αιτία ακόμα, για όλα τα δεινά της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα έκτοτε;», ανέφερε ο Καπράλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξετάσουμε τις συνθήκες γύρω από την κρίση.

Ο Καπράλος τόνισε ότι δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων μετά το τέλος των Αγώνων. Αυτή η έλλειψη σχεδίου είχε ως αποτέλεσμα να μην προβληθεί όπως θα έπρεπε ο οικονομικός απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπογράμμισε ότι «κανένας δεν έλεγε ότι το χρέος της χώρας ήταν συνολικά 360 δισεκατομμύρια ευρώ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν στοίχισαν παρά πέντε, δέκα δισεκατομμύρια, δηλαδή ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο χρέος που είχε δημιουργηθεί από τα συνεχή ελλείμματα του προϋπολογισμού της χώρας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας τότε βολευόντουσαν από την κατάσταση αυτή, αποποιούμενα τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της χώρας. Πηγή: newsbeast.gr