Ο επικεφαλής του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Κυριάκος Βελόπουλος σε επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την απομάκρυνση της καμένης ξυλείας και η διανομή των καυσόξυλων από την καμένη γη της Βόρειας Εύβοιας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ,

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που υπέστη η Βόρεια Εύβοια από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 άφησε πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Συνεπώς, προέκυψε όγκος καμένης ξυλείας, η οποία προέρχεται από την αποτέφρωση 300.000 στρεμμάτων αυτής. Ένα βασικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος επί της αποτεφρωμένης έκτασης, η οποία θα διευκόλυνε τη διαδικασία αναγέννησης του δάσους, θα έπρεπε να θεωρείται η άμεση υλοτόμηση της καμένης ξυλείας από τους συνεταιρισμούς της περιοχής.

Η διαχείριση των καμένων δασών και η εκμετάλλευση της ξυλείας αυτών θα έπρεπε να γίνει δηλαδή από τους ίδιους τους χειμαζόμενους κατοίκους προγραμματικά και μεθοδικά δια των τοπικών συνεταιρισμών των πληγέντων περιοχών Βόρειας Εύβοιας και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο στήριξης των κατοίκων της. Καταληκτικά, η χειμάζουσα τοπική οικονομία της Βόρειας Εύβοιας θα ανακουφιζόταν ως έναν βαθμό, έστω προσωρινά, από τη δίκαιη διανομή καυσόξυλων στους πληγέντες, που προέρχονται από τις καμένες εκτάσεις, ως αντίδωρο, λόγω και της γενικότερης αύξησης των καυσόξυλων στη χώρα μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε αν η απομάκρυνση της καμένης ξυλείας και η διανομή των καυσόξυλων, τα οποία προέρχονται εξ αυτής, ανατέθηκε σε τοπικούς συνεταιρισμούς της Βόρειας Εύβοιας και σε ποιους, προκειμένου να διασφαλιστεί κατ΄ επέκταση και η αναγέννηση των αποτεφρωμένων δασικών εκτάσεων Βόρειας Εύβοιας;

2. Σε περίπτωση δεδομένης ανάθεσης σε τοπικούς συνεταιρισμούς, ποια ποσότητα καμένης ξυλείας από τις πληγείσες δασικές εκτάσεις και σε ποιες περιοχές διανεμήθηκε;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr