Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης κατασκευής του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή της Χαλκίδας και στη συνέχεια της επέκτασής του προς όλη τη Βόρεια Εύβοια και σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι το Μαντούδι, που είναι έργο ήδη ενταγμένο, ωστόσο, οι διαδικασίες δεν είχαν προχωρήσει. Την απάντηση αυτή έλαβε ο Σίμος Κεδίκογλου από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής του αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του έργου επέκτασης του δικτύου σε όλη τη Βόρεια Εύβοια. Παράλληλα, σχετικά με το αίτημα του βουλευτή να προχωρήσει το δίκτυο μέχρι την Ιστιαία, για να υπάρξει η δυνατότητα διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης στην περιοχή, ο Υπουργός ανακοίνωσε, ότι είναι στις προτεραιότητές τους, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) προτίθεται να κατασκευάσει το πλήρες δίκτυο κατά το χρόνο, που εκείνη θα έχει τη δυνατότητα.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε, ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σχεδόν κανένα έργο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στις απαιτούμενες δημοπρατήσεις, να χαθούν οι αδιάθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ, εφόσον το επόμενο πρόγραμμα δεν διαθέτει χρήματα για έργα φυσικού αερίου.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η ΔΕΔΑ επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία δημοπράτηση κανενός έργου φυσικού αερίου πουθενά στην Ελλάδα!
Ο Σίμος Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι το έργο της επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Βόρεια Εύβοια είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με υψηλό ενεργειακό κόστος, όσο και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων με αντίστοιχες ενεργειακές ανάγκες.
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα έργο, που θα μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης του πληθυσμού της περιοχής, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη σημερινή καύση ξύλων και άλλων μορφών θέρμανσης. Ωστόσο, παρότι όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα του έργου και υπάρχει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις η διαδικασία έχει «παγώσει» εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απάντηση του Υπουργού σχετικά με την έναρξη το συντομότερο δυνατό του έργου επέκτασης του δικτύου μέχρι το Μαντούδι, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ», η οποία με το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος θα είναι ευκολότερα βιώσιμη και σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του φάσματος παραγωγής νέων προϊόντων θα οδηγήσει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μία περιοχή που ακόμα δεν έχει ανακάμψει από τα δεινά, που προκάλεσαν τη δεκαετία του 1980 οι περιβόητες κοινωνικοποιήσεις στα Μεταλλεία του Σκαλιστήρη. Πέραν όμως αυτής της θετικής εξέλιξης, έθεσε στον Υπουργό και το αίτημα, το δίκτυο να μη σταματήσει μέχρι το Μαντούδι, όπου υπάρχει το ενδιαφέρον της επιχείρησης, η οποία προσφέρεται να αναλάβει το κόστος κατασκευής του δικτύου, που είναι και το αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης, που προκλήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προχωρήσει άλλα 50 με 60 χλμ. βορειότερα και να καλύψει και την περιοχή της Ιστιαίας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε, ότι είναι σημαντικό με τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία μας να μπορέσουν να προσελκύσουν ενεργοβόρες παραγωγικές μονάδες στην περιοχή. «Είναι- είπε- επιτακτική ανάγκη η διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης σε μία περιοχή πού προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες, αν μπορέσουμε να προφέρουμε και χαμηλό ενεργειακό κόστος θα περιμένουμε ένα καλύτερο αύριο ευκολότερα».

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στη διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει στη δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει η ΔΕΔΑ -πριν τη διακυβέρνηση της ΝΔ- με την εταιρεία «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ»¨, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεση μόνη της να αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι το Μαντούδι για να μεταφέρει φυσικό αέριο στο εργοστάσιό της, προκειμένου να κερδίσει από την πτώση του κόστους παραγωγής της μαγνησίας από το συγκεκριμένο εργοστάσιο που τώρα είναι περίπου διπλάσιο. Τόνισε, επίσης, ότι όταν η εταιρεία εξεδήλωσε αυτή την πρόθεσή της η τότε διοίκηση της ΔΕΔΑ πήγε στα δικαστήρια θεωρώντας, ότι η ίδια έπρεπε να ολοκληρώσει όλο το έργο παροχής φυσικού αερίου στη Βόρεια Εύβοια. Αυτό οδήγησε στο εξής οξύμωρο: η μια εταιρεία να θέλει να το ξεκινήσει και να μην την αφήνει το κράτος και η ΔΕΔΑ να μην κάνει καθόλου δίκτυο στην Εύβοια. «Αυτή -είπε- είναι η μαγεία της εποχής ΣΥΡΙΖΑ» και συνέχισε: «Η δική μας διακυβέρνηση έχει αλλάξει την πολιτική και η ΔΕΔΑ προτίθεται να λήξει τη διαμάχη αυτή με τη «ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ»» και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τον αγωγό φυσικού αερίου προς το Μαντούδι που είναι δική της πρόθεση. Στο αίτημα να πάει και προς την Ιστιαία το συμφέρον της εταιρείας είναι το εργοστάσιο, όμως, η ΔΕΔΑ έχει την πρόθεση αμέσως μετά τη δημοπράτηση του έργου για την περιοχή της Χαλκίδας να προχωρήσει και για τη Βόρεια Εύβοια και να συμπληρώσει το δίκτυο πέραν του αγωγού που θα φτιάξει η εταιρεία. Το πλήρες δίκτυο θα το κατασκευάσει η ΔΕΔΑ κατά το χρόνο που εκείνη μπορεί και θα το βάλουμε σε προτεραιότητα».

Πηγή: corfutvnews.gr