Την επίσπευση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καρύστου με τις Κυκλάδες, ζήτησε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Από πέρσι η Κάρυστος έχει ενταχθεί στο ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει καμία απαραίτητη εργασία για την σύνδεση αυτή, που θα έχει πολλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Βελόπουλου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Νότιας Ευβοίας, πέρυσι, η Κάρυστος εντάχθηκε στο επιδοτούμενο ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο, της ακτοπλοϊκής γραμμής Κάρυστος- Άνδρος-Τήνος-Σύρος. Ωστόσο, η έναρξη λειτουργίας της εν λόγω γραμμής καθυστερεί. Όπως φημολογείται, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες εργασίες εκβάθυνσης στο λιμάνι της Καρύστου. Η έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα δημιουργήσει προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Νότιας Εύβοιας και επιπρόσθετα, προϊόντα, εμπορεύματα και επιβάτες από τη Νότια Εύβοια θα μεταφέρονται μέσω θαλάσσης προς τα κυκλαδίτικα νησιά δια της άνω αναφερόμενης ακτοπλοϊκής γραμμής και αντίστροφα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της ενδοκυκλαδικής σύνδεσης με την Κάρυστο και πότε προσδιορίζεται χρονικά να εκτελεστούν οι αναγκαίες προς τούτο εργασίες εκβάθυνσης στο λιμάνι της Καρύστου;

2. Διατίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη πρόνοια, προκειμένου να αποκατασταθεί η πορθμειακή γραμμή Μαρμάρι-Ραφήνα, αφού, η μη λειτουργία της δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής;

Τι απάντησε το Υπουργείο

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει στην επιστολή – απάντηση του μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία του εν λόγω διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη την 06/10/2020, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί δεδομένου ότι αναμένεται η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αίτησης αναστολής, την οποία έχει υποβάλει συμμετέχουσα στον διαγωνισμό πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας Α.Ε., με ενέργειές του το έργο της εκβάθυνσης του λιμένα Καρύστου εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσει η εκτέλεσή του.

Πηγή: eviaportal.gr