Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στην έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 24/8/2021 στα Λουτρά Αιδηψού, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.

“Δεν ήρθα εδώ για να αναδείξω ευθύνες, που όντως υπάρχουν. Ως εισηγητής στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα έρθει στη Βουλή θα έχω τον χρόνο να αναφερθώ στις ευθύνες, για τις οποίες άκουσα τόσο από τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τους επικεφαλής των παρατάξεων, νομίζω δε χρειάζεται να αναλώσω περισσότερο χρόνο. Θα σταθώ μόνο σε μια περίπτωση, αυτή που αφορά τους απλούς πυροσβέστες οι οποίοι με αυτοθυσία και πραγματικά έδιναν μάχες, κινδυνεύουν να δημιουργηθεί μια διαδικασία σε βάρος τους. Νομίζω κι εσείς ως Π.Σ., κι εμείς ως κομματικός χώρος δε θα επιτρέψουμε να εξελιχθεί.

Εγώ θέλω να συμβάλω με την τοποθέτησή μου στην αντιμετώπιση της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστη η Β. Εύβοια.
Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η στήριξη των πληγέντων με αποζημιώσεις και ενισχύσεις μέχρι του σημείου όχι μόνο της ολικής επαναφοράς στη προηγούμενη κατάσταση, αλλά και δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν σε όλους τη παραμονή στο τόπο τους.

Η επόμενη μέρα για το δάσος απαιτεί εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και κήρυξης αναδασωτέων όλων των εκτάσεων. Αν επισπευσθούν οι διαδικασίες πιστεύω ότι μπορούν τέλος Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί, είναι το πρώτο στοιχείο.

Θέλω όμως έτσι να σταθώ σε μερικά ζητήματα θα σας βοηθήσουν κι εσάς και αφορούν πάρα πολύ κόσμο. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των καταγραφών των ζημιών μέσα από την οποία εμφανίζονται πάρα πολλά προβλήματα. Πρέπει να βοηθήσουμε λοιπόν πως θα λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Υπάρχει π.χ. ένα μεγάλο πρόβλημα και το ξέρετε όλοι είναι με τις τουριστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου. Πολλά δικαιολογητικά που τους ζητούνται δεν υπήρχαν παρότι λειτουργούσαν προηγούμενα. Μη ζητάμε τώρα πρόσθετες καταστάσεις που δημιουργούν πρόβλημα.

Υπάρχει επίσης στην κτηνοτροφία, που η καταβολή των αποζημιώσεων πρέπει να είναι άμεση και χωρίς αποκλεισμούς. Άμεση σημαίνει εντός Οκτωβρίου. που για να γίνει πρέπει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχύνει τις δικές του διαδικασίες. Αν δε μπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα να επιταχύνει τα πράγματα δεν τους βλέπω να παίρνουν τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, και βέβαια χωρίς αποκλεισμούς σημαίνει ότι όσοι έχουν χάσει περισσότερα ζώα από αυτά που έγιναν δεκτά στην καταγραφή να ενημερωθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, να καταθέσουν όταν πληρωθούν, ένσταση. Την ώρα που πληρώνονται έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν ένσταση. Είναι δικαίωμά τους.
Είναι αδιανόητο να ζητούνται για το 100% των απολεσθέντων ζώων αποδεικτικά στοιχεία.

Όπως είναι αδιανόητο για να ενταχθούν οι στάβλοι και οι αποθήκες στα ΠΣΕΑ, δηλαδή στις κρατικές ενισχύσεις, να ζητούνται άδειες λειτουργίας, όταν προηγούμενα λειτουργούσαν με παρατάσεις.

Όπως επίσης για τους μελισσοκόμους πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τις κυψέλες που τους καταστράφηκαν, αφού μόνο για τα μελισσοσμήνη τους θα αποζημιωθούν.
Δείξτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής. Περισσότερα από 250.000 ελαιόδενδρα έχουν καταστραφεί. Για την κατηγορία αυτή πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ΠΣΕΑ με έγκριση της Ε. Επιτροπής.

Πρέπει να ακολουθηθεί μία ad hoc διαδικασία από την Ε. Επιτροπή λόγω έκτακτων συνθηκών, δηλαδή με μία απλή μονογραφή της να αρχίσει ο καταμερισμός και η πληρωμή των αποζημιώσεων.
Έρχομαι στους ρητινοκαλλιεργητές. Η παραμονή τους στην περιοχή με τη διασφάλιση της επιβίωσής τους, απαιτεί την κάλυψη του εισοδήματός τους από την επιδότηση και την ενίσχυση λόγω καταστροφής ή απώλειας της παραγωγής τους. Μία λύση για τους άνω των 55 είναι και η πρόωρη συνταξιοδότηση. Βέβαια έχω και την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπουν και οι ίδιοι, όπως και όλοι οι δασεργάτες της περιοχής στη διαχείριση και την αναγέννηση των καμένων.
Μια και μιλάμε για την ρητινοκαλλιέργεια οφείλουμε να προσεγγίσουμε ένα επάγγελμα που είναι συνδεδεμένο με τα δάση της Χαλεπίου πεύκης. Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι αν η αγορά χρειάζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Η δική μου προσέγγιση, γιατί το έχω ψάξει, είναι ναι. Η ζήτηση του ρετσινιού σε παγκόσμια κλίμακα είναι πάντα μεγαλύτερη από τη προσφορά. Το πρόβλημα είναι στην μεταποιητική βιομηχανία, που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δει είτε εσείς η Περιφέρεια, είτε η Ειδική Επιτροπή, ακόμη και μέσα από μια μελέτη.
Θέλω πριν κλείσω να σας εκφράσω και μια αγωνία μου. Από τα Πολιτικά μέχρι το Μαντούδι υπάρχει ένα δάσος χαλεπίου πεύκης που βρέθηκε μπροστά στο κίνδυνο να εξαφανιστεί.
Τι θα γίνει με αυτό, δεν έχουν τελειώσει οι επικίνδυνες ημέρες και όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να το γλιτώσουμε, να το σώσουμε. Πριν να είναι ολοκληρωτική η καταστροφή για όλη την Εύβοια.
Δε θα αναφερθώ στην Επιτροπή Μπένου, ιδιαίτερα μετά την τοποθέτησή σας όπου βάζετε όρια μεταξύ αρμοδιοτήτων Περιφέρειας- Ειδικής Επιτροπής, άλλες εικόνες εκπέμπονται από την Ειδική Επιτροπή, άλλες μας δίνετε εσείς, θα ξεκαθαρίσετε τις αρμοδιότητές σας πιο συγκεκριμένα για να μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετούμαστε αν κάθε φορά μιλάτε είτε ως εκπρόσωπος της επιτροπής είτε ως Περιφερειάρχης.

Κλείνω λέγοντας σε όλους ότι νομίζω πως από αυτή τη συνάντηση πρέπει να βγει μια θέση, όλοι να φροντίσουμε να ξαναδώσουμε ζωντάνια στο τόπο μας. Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα. Σας ευχαριστώ.”

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr