Αλλαγές και προοπτικές στις συντάξεις χηρείας ενόψει περικοπών

Αλλαγές και προοπτικές στις συντάξεις χηρείας ενόψει περικοπών


Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας είναι οι συντάξεις χηρείας και οι επικείμενες περικοπές, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Η κατάσταση αυτή έχει παραμείνει άλυτη εδώ και 3,5 χρόνια και επηρεάζει χιλιάδες δικαιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μετά την παρέλευση της τριετίας, κυρίως εφόσον εργάζονται ή εάν λαμβάνουν και άλλη σύνταξη.

Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι οι συντάξεις χηρείας μειώνονται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Αυτή η αδικία έχει ήδη εφαρμοστεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, αλλά οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν υποστεί παρόμοιες περικοπές, προκαλώντας ανισότητες.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για τις περικοπές. Ειδικότερα, δύο εναλλακτικές προτάσεις αναδεικνύονται:

1. Δικαίωμα επιλογής των δικαιούχων να μειώσουν τη μικρότερη σύνταξή τους κατά 50% μετά την τριετία.
2. Περικοπή μόνο στην εθνική σύνταξη, διασφαλίζοντας ότι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αναλογικής σύνταξης του θανόντος.

Ο προβληματισμός σχετίζεται και με τις αναδρομικές περικοπές, καθώς αναζητούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τον ΕΦΚΑ από τον Οκτώβριο του 2020. Το υπουργείο στοχεύει να μειώσει τις επιπτώσεις στους δικαιούχους, καθώς δεν φέρουν ευθύνη για την παραλαβή των επιπλέον ποσών.

Επιπλέον, υπάρχει λεπτό ζήτημα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από διαφορετικό Ταμείο, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις υφίστανται διπλή περικοπή. Αυτό έχει ως αντίκτυπο τη λήψη χαμηλότερων συντάξεων, επιβάλλοντας προτάσεις όπως η συγχώνευση των εθνικών συντάξεων ή η επιλογή της σύνταξης με τη μικρότερη περικοπή.

Οι προτεινόμενες αλλαγές ελπίζεται να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες και να αποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό τις αδικίες που υφίστανται οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας αναζητά λύσεις εντός του εγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Πηγή: newsbeast.gr