«Αγώνας κατά της φοροαποφυγής και οι νέες προοπτικές για τους ελεύθερους επαγγελματίες»

«Αγώνας κατά της φοροαποφυγής και οι νέες προοπτικές για τους ελεύθερους επαγγελματίες»


Η φοροδιαφυγή έχει εξελιχθεί σε μια συνήθη πρακτική για σημαντικό αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δηλώνει ζημίες, ενώ πολλοί αναφέρουν μηνιαία έσοδα κάτω από 300 ευρώ. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πιστεύουν ότι πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται σημαντικά αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία, αν αποκαλυφθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να επιφέρουν ελαφρύνσεις στους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τα νέα μέτρα, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η εφαρμογή του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Οι έλεγχοι εστιάζουν στην αποστολή των απαραίτητων αποδείξεων και στοιχείων πωλήσεων με κάρτα, και περιλαμβάνουν τη χρήση δεδομένων από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στους οδηγούς ταξί, οι οποίοι υποχρεούνται να τοποθετήσουν αυτοκόλλητο που ενημερώνει τους επιβάτες σχετικά με την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης και την αποδοχή πληρωμών με κάρτα.

Αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις δαπάνες χωρίς παραστατικό, οι οποίες θεωρούνται συνηθισμένο τέχνασμα ώστε να μειωθούν ή να εξαλείφουν τα κέρδη. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι υπερβολικές δαπάνες χωρίς πραγματικό αντίκρισμα θα παύσουν να είναι αποδεκτές. Σε προϋπολογισμό έχουν προγραμματιστεί αλλαγές που ξεκινούν από την 1η Οκτωβρίου 2024, όπου οι αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ δηλωμένων δαπανών και αυτών που καταχωρούνται στο σύστημα myDATA θα μειωθούν σημαντικά. Στόχος είναι να μηδενιστούν οι αποκλίσεις στα έσοδα και να περιοριστεί η αποδεκτή απόκλιση στα έξοδα στο 5%, από 10%-20% που ίσχυε έως τώρα.

Επιπλέον, η εφαρμογή ενός ψηφιακού πελατολογίου από την ΑΑΔΕ θα επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της δραστηριότητας των φορολογουμένων από τους ελεγκτές, και θα εφαρμόζεται σε επαγγελματίες από διάφορους τομείς όπως τα συνεργεία, ιδιωτικά σχολεία και γιατροί. Αυτό το μέτρο θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική πώληση και την καταγραφή προσφερόμενων υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένει ότι τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στη μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», δηλαδή των εσόδων που χάνεται από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει ήδη μειώσει το «κενό ΦΠΑ» κατά 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το νέο σύστημα θα διευκολύνει και την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.

Πηγές αναφέρουν ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα, καθώς η εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS έχουν φέρει βελτίωση στα φορολογικά έσοδα. Τέλος, η υιοθέτηση της διαδικασίας IRIS, που ήδη έχει καταγράψει πάνω από 530.000 ελεύθερους επαγγελματίες, διευκολύνει τις άμεσες πληρωμές, καταγράφοντας 34 εκατομμύρια συναλλαγές το 2024 με συνολική αξία 3,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr